Η διαμεσολαβημένη μνήμη και ταυτότητα: Η περίπτωση των νέων Ελληνοκυπρίων μεταξύ 18-30 - Φιλίππου, Μαλεβή-Μαρία (My University, 2025)
Το Κυπριακό πρόβλημα είχε απασχολήσει την ακαδημαϊκή κοινότητα και την σφαίρα της πολιτικής και επηρεάζει ακόμα και σήμερα την κοινωνία της Κύπρου. Αυτή η εργασία εστιάζει στην περίπτωση της νέας γενιάς, εξετάζοντας από ποιους παράγοντες διαμεσολαβείται η μνήμη, και πώς οι νέοι Ελληνοκύπριοι αντιλαμβάνονται την ταυτότητά τους. Η παρούσα έρευνα βασίζεται στην ποιοτική έρευνα με 12 ημιδομημένες συνεντεύξεις, οι συνεντευξιαζόμενοι έπρεπε να ήταν μέσα στο ηλικιακό πλαίσιο. Τα ευρήματα δείχνουν πως η μνήμη των Ελληνοκύπριων διαμεσολαβείται από αρκετούς παράγοντες. Ένας εξ αυτών είναι το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο μέχρι και σήμερα έχει μια εθνοκεντρική στάση. Μέσα, όμως, από τα δεδομένα δεν φαίνεται να έχει την εμπιστοσύνη της νέας γενιάς. Αυτή η εθνοκεντρική στάση φέρνει στο προσκήνιο τον εθνικισμό και εκτρέφει μέσα από την παιδεία το μίσος για τον «Άλλο», τον εχθρό που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι Τούρκοι ή οι Τουρκοκύπριοι. Ένας άλλος βασικός παράγοντας που διαμεσολαβεί την μνήμη είναι οι οικογενειακές αφηγήσεις οι οποίες κατέχουν την εμπιστοσύνη των νέων.
Keywords: μνήμη; ταυτότητα; εθνικισμός; Ελληνοκύπριοι; memory; identity; nationalism; Greek Cypriot