Ποιοτικός και ποσοτικός προσδιορισμός των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων σε αστικά εδάφη της Λευκωσίας Κύπρου - Σταμάτοβ, Δημήταρ (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στην πτυχιακή αυτή εργασία γίνεται αξιολόγηση των ΠΑΥ (Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες) στα αστικά εδάφη της Λευκωσίας στην Κύπρο. Αρχικά γίνεται διερεύνηση διάφορων μεθόδων ποσοτικής και ποιοτικής ανάλυσης από τις οποίες γίνεται επιλογή της καταλληλότερης και η εφαρμογή της στην ποιοτική και ποσοτική ανάλυση δειγμάτων από αστικά εδάφη περιοχής της Λευκωσίας, συγκεκριμένα από τις περιοχές των Λατσιών και του Γερίου. Πρόκειται για μια μελέτη που γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο με θέμα την ρύπανση αστικών εδαφών. Η καταλληλότερη μέθοδος φάνηκε να είναι η μέθοδος της εκχύλισης με ανακίνηση σε συνδυασμό με την Αέρια Χρωματογραφία. Πραγματοποιήθηκε λήψη 5 g από κάθε δείγμα εδάφους τα οποία μεταφέρθηκαν σε πλαστικούς σωλήνες Teflon. Ακολούθησε η προσθήκη των οργανικών διαλυτών DCM (20 mL) και ακετόνης (5 mL). Στη συνεχεία χρησιμοποιήθηκε τροποποιημένη μέθοδος του EPA 8100 για την ανάλυση των ΠΑΥ με GC για τον ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των ΠΑΥ σε κάθε δείγμα. Τα πειραματικά αποτελέσματα έδειξαν πως, σε κάποιες περιοχές υπάρχουν ενδείξεις υψηλών συγκεντρώσεων ΠΑΥ. Στην περιοχή των Λατσιών το δείγμα 02-03 έχει τις μέγιστες συγκεντρώσεις για τους περισσότερους ΠΑΥ (65,38 ppm), όμως στην περιοχή 4 βρέθηκε η μεγίστη συγκέντρωση των συνολικών ΠΑΥ (141,42 ppm). Αντίστοιχα στο Γέρι το δείγμα 25-03 έχει τες υψηλότερες ενδείξεις μέγιστων συγκεντρώσεων για τους περισσότερους ΠΑΥ (176,21 ppm) και η περιοχή 25 να υπερνίκα τες υπόλοιπες περιοχές με την μεγίστη συνολική συγκέντρωση των ΠΑΥ (195,58 ppm). Από την μελέτη αυτή φαίνεται ότι οι ΠΑΥ είναι πάρων στα αστικά εδάφη της Λευκωσίας γεγονός που ενδεικνύει την ύπαρξη τους και σε άλλα αστικά κέντρα. Έτσι, δεδομένου ότι οι ΠΑΥ είναι επικίνδυνοι για την υγεία, κρίνεται σημαντική η ανάγκη της έρευνας στις άλλες περιοχές της Κύπρου όπως επίσης και ο καθορισμός ορίων για τους ΠΑΥ στο έδαφος και εν τέλει περαιτέρω αξιολόγηση αυτού του είδους ρύπανσης. Σημαντικό στοιχείο ως τρόπος αντιμετώπισης είναι και μελλοντική διερεύνηση μεθόδων απορρύπανσης των περιοχών αυτών.
Keywords: Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες; Εκχύλιση; Αέρια Χρωματογραφία; Αστικό έδαφος