Σύμβολα και λογότυπα θεσμών, εθνικών και άλλων δημόσιων οργανισμών στην Κύπρο : ανάλυση οπτικού περιεχομένου - Γεωργίου, Χρυσούλα (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2012)
Η πτυχιακή μου διατριβή με τίτλο «Σύμβολα και λογότυπα θεσμών, εθνικών και άλλων δημόσιων οργανισμών στην Κύπρο: Ανάλυση Οπτικού Περιεχομένου» έχει στόχο την μελέτη γύρω από την προέλευση και τον σχεδιασμό διαφόρων εθνικών συμβόλων της Κύπρου καθώς και τη μελέτη των γραφικών στοιχείων και χρωμάτων που χρησιμοποιούνται σ' αυτά.Επίσης, η διατριβή μου ασχολείται με σύμβολα - λογότυπα διαφόρων κρατικών και ημικρατικών οργανισμών που προβάλλουν την Κύπρο, ως χώρα, στο εξωτερικό.Όλα αυτά τα σύμβολα παρουσιάζονται με ένα πολύ ενδιαφέρον τρόπο και δίνεται περιγραφή για το καθένα ξεχωριστά προσφέροντας στον αναγνώστη χρήσιμες πληροφορίες.Εκτός από το συμβολισμό του κάθε λογοτύπου, μέσα στην πτυχιακή διατριβή μπορεί κανείς να διαβάσει την ιστορία και το σκεπτικό που κρύβεται πίσω από αυτά, καθώς επίσης και για την προέλευση των οργανισμών, τους οποίους αντιπροσωπεύουν.Πιο κάτω, αυτό που μπορεί κανείς να δει στην πτυχιακή μου εργασία είναι διάφορες συγκρίσεις μεταξύ των λογοτύπων, παρατηρώντας έτσι διάφορους συμβολισμούς και λεπτομέρειες σε σχέση με τη θεματολογία και το σχεδιασμό τους.Επίσης, υπάρχει και η μεθοδολογία έρευνας κατά την οποία έκανα ανάλυση οπτικού περιεχομένου, μια έρευνα με πολύ ενδιαφέρον αποτελέσματα. Μέσα από αυτή την έρευνα αποδίδονται και παρουσιάζονται τα γραφικά στοιχεία και χρώματα που συναντούμε τις περισσότερες φορές στα σύμβολα και λογότυπα θεσμών, εθνικών και άλλων δημόσιων οργανισμών στην Κύπρο.Συγκεκριμένα, για να γίνει η ανάλυση οπτικού περιεχομένου έπρεπε να συγκεντρώσω όλα τα λογότυπα, τα οποία αναφέρονται στην πτυχιακή μου διατριβή, σε δύο πίνακες κωδικοποίησης. Ο ένας πίνακας αναφέρεται στα επικρατέστερα χρώματα και ο άλλος στα επικρατέστερα γραφικά στοιχεία. Ανάλογα με το αν υπάρχει ή όχι ένα χρώμα ή γραφικό στοιχείο σε κάποιο λογότυπο συμπληρώνουμε στον πίνακα 1 ή 0.Ο αριθμός 1 δηλώνει παρουσία ενώ το 0 απουσία.Τέλος προσθέτουμε τους αριθμούς για κάθε χρώμα ή γραφικό στοιχείο ξεχωριστά και καταγράφουμε στο κάτω μέρος του πίνακα τα αποτελέσματα.Συγκρίνοντας τα μεταξύ τους μπορούμε να διακρίνουμε ποια είναι τα επικρατέστερα χρώματα και γραφικά στοιχεία στα σύμβολα και λογότυπα θεσμών, εθνικών και άλλων δημόσιων οργανισμών στην Κύπρο.
Keywords: Logo; Graphic design; Λογότυπο; Γραφιστική