Αναπαλαίωση και συντήρηση διατηρητέων κτιρίων και μνημείων - Κουκκίδου, Ελένη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται και περιγράφονται οι διάφορες μέθοδοι και τεχνικές επέμβασης που χρησιμοποιούνται σε υφιστάμενα παραδοσιακά κτίρια, διατηρητέα και μνημεία με σκοπό την αναπαλαίωση, αποκατάσταση, διατήρηση και συντήρηση τους. Τονίζεται η σπουδαιότητα της διατήρησης και συντήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς κάθε έθνους, η οποία προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες οι οποίες και ελέγχουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις σε αυτή. Ακολούθως γίνεται μια συνοπτική περιγραφή της μορφολογίας, λειτουργικότητας και του τρόπου κατασκευής των παραδοσιακών κατασκευών για να γίνει στη συνέχεια πιο κατανοητή η παθολογία και οι βλάβες που παρουσιάζονται στη φέρουσα τοιχοποιία και στα διάφορα επιμέρους στοιχεία των κατασκευών. Στην κύρια ενότητα περιγράφονται οι μέθοδοι και οι τεχνικές αποκατάστασης, διατήρησης και συντήρησης διατηρητέων κτιρίων και μνημείων που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται στην Κύπρο και παρατίθενται τα διάφορα στάδια αποκατάστασης της φέρουσα τοιχοποιίας, των ορόφων, των δαπέδων και των άλλων μερών μιας κατασκευής. Τέλος, παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα αποκατάστασης και ενίσχυσης παλαιών κτιρίων μέσα από φωτογραφικό υλικό.
Keywords: Παραδοσιακές κατασκευές; Συντήρηση; Αναπαλαίωση; Τraditional construction; Restoration; Maintenacne