Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ως εργαλείο ευαισθητοποίησης σε θέματα που άπτονται των Φυσικών Επιστημών - Θεοδόση, Σωτηρούλα (My University, 2021)
Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση και αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της εκπαίδευσης STEAM, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) της Κύπρου ανακοίνωσε τη λειτουργία σχολείων STEM σε πιλοτική βάση το 2019 (Κωνσταντίνου, 2019). Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων συνιστά μια τεχνολογία αρκετά υποσχόμενη στον τομέα της εκπαίδευσης αν και βρίσκεται σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης με αποτέλεσμα τον περιορισμένο αριθμό εφαρμογών που προσφέρει η τεχνολογία αυτή στη διαδικασία της μάθησης. Η παρούσα έρευνα, συνιστά ημι-πειραματική μελέτη με ενσωμάτωση αισθητήρων σε περιβάλλον STEAM με θέμα την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Σκοπός της υφιστάμενης έρευνας ήταν να διερευνήσει: α. τον βαθμό στον οποίο η χρήση περιβάλλοντος STEAM επηρεάζει τις γνώσεις μαθητών Στ’ δημοτικού ως προς την υπεριώδη ακτινοβολία και προστασία, β. τον βαθμό στον οποίο η χρήση περιβάλλοντος STEAM επηρεάζει τις στάσεις και συμπεριφορές των μαθητών Στ’ δημοτικού ως προς την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, γ. το επίπεδο συμπεριφοράς των μαθητών ως προς την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία με βάση τα στάδια του διαθεωρητικού μοντέλου αλλαγής της συμπεριφοράς πριν και μετά τη διδακτική παρέμβαση και δ. τις στάσεις των μαθητών Στ’ δημοτικού ως προς ένα μαθησιακό περιβάλλον STEAM με ενσωμάτωση αισθητήρων που στηρίζουν τη λειτουργία τους στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Συμμετέχοντες στην παρούσα έρευνα ήταν 31 μαθητές της Στ΄ Δημοτικού (δύο τμήματα) οι οποίοι αποτέλεσαν την πειραματική ομάδα (Ν=15) και την ομάδα ελέγχου (Ν=16). Οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα παρακολούθησαν μια σειρά τεσσάρων ογδοντάλεπτων μαθημάτων, αναφορικά με την υπεριώδη ακτινοβολία, ο σχεδιασμός των οποίων στηρίχθηκε στη μάθηση μέσω διερώτησης. Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων οι μαθητές χρησιμοποίησαν αισθητήρες για να μετρήσουν την υπεριώδη ακτινοβολία στον χώρο του σχολείου τους. Η συλλογή δεδομένων έγινε με τη χρήση προ-διαγνωστικών και μετά-διαγνωστικών δοκιμίων, καθώς και με τη χορήγηση ερωτηματολογίων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα παρουσίασαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στον γνωστικό τομέα, συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Οι στάσεις των συμμετεχόντων της πειραματικής ομάδας ως προς την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία παρουσίασαν μικρή βελτίωση και καταγράφηκε μικρή αύξηση στα επίπεδα επιθυμητής συμπεριφοράς, ενώ παρουσιάστηκαν θετικές μετακινήσεις συμμετεχόντων της πειραματικής ομάδας από χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφοράς σε υψηλότερα με βάση το διαθεωρητικό μοντέλο αλλαγής της συμπεριφοράς.
Keywords: STEAM; Μάθηση μέσω διερώτησης; Αισθητήρες; Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Υπεριώδης ακτινοβολία (UV); Δημοτική εκπαίδευση; STEAM; Inquiry-based learning; Sensors; Internet of Things; Ultraviolet light (UV); Primary education