Διαχείριση πράσινων αποβλήτων κήπου Δήμου Πέγειας - Αρέστη, Αρέστης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Ο δήμος Πέγειας βρίσκεται στην επαρχία Πάφου και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Κύπρου. Είναι περιβαλλοντικά ενεργός αφού έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών Green Dot και πρόσφατα έχει δημιουργηθεί πράσινο σημείο εντός του δήμου. Κύριες ενασχολήσεις των κατοίκων είναι οι κτηνοτροφία και η γεωργία σαν κύρια εργασία ή και δευτερεύουσα. Η ενασχόληση των δημοτών με τη γεωργία έχει ως συνέπεια την αυξημένη παραγωγή κηπευτικών αποβλήτων. Ωστόσο, στην υφιστάμενη κατάσταση πολύ μικρές ποσότητες κηπευτικών αποβλήτων αξιοποιούνται, καθώς οι κάτοικοι συνηθίζουν να τις καίνε ή να τις αποθέτουν ανεξέλεγκτα στη φύση, χωρίς να ενδιαφέρονται για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Στη παρούσα διατριβή έχουν αναφερθεί διεξοδικά όλοι οι πιθανοί τρόποι δράσης για την ολοκληρωμένη διαχείριση κηπευτικών αποβλήτων και συγκεκριμένα: - Διαλογή στη πηγή - Κομποστοποίηση - Παραγωγή ενέργειας - Τεμαχισμός - Παραγωγή πέλλετ - Δράσεις ευαισθητοποίησης για το τρόπο διαχείρισης - Σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης Επιπλέον, για τη σαφέστερη κατανόηση των τρόπων δράσης έχει επεξηγηθεί το θεωρητικό κομμάτι των τρόπων διαχείρισης, η διαδικασία καθώς και η καθορισμένη χρήση που μπορεί να έχουν τα απόβλητα. Συμπερασματικά, έχουν αναφερθεί οι τρόποι διαχείρισης για την ολοκληρωμένη διαχείριση κηπευτικών αποβλήτων στο δήμο Πέγειας, λαμβάνοντας υπόψη πρώτα απ’όλα την αξιοποίηση τους και κατ’επέκταση την αειφόρο ανάπτυξη. Παράλληλα, έχει ληφθεί υπόψη το οικονομικό κομμάτι, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό.
Keywords: Δήμος Πέγειας; Κηπευτικά απόβλητα; Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων; Πράσινο σημείο