Απόψεις φοιτητών λογοθεραπείας σχετικά με τις επιδράσεις στην κλινική/πρακτική άσκηση εν καιρώ πανδημίας (COVID-19) : εναλλακτικές λύσεις - Χαρίτου, Κυριακή (q, 2021)
Εισαγωγή: Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη η οποία ενασχολείται με την πρόληψη, την αξιολόγηση, τη διάγνωση, τη θεραπεία των διαταραχών επικοινωνίας, σε παιδιά και ενήλικες (Καμπανάρου, 2007). Η παρούσα εργασία ήταν μια καινοτόμος έρευνα και αφορούσε τις στάσεις των φοιτητών λογοθεραπείας, σχετικά με τις επιδράσεις της πανδημίας (Covid-19) στην Κλινική/Πρακτική Άσκηση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Σκοπός της έρευνας αυτής ήταν να παρουσιαστούν οι εναλλακτικές λύσεις, που εφαρμόστηκαν στην Κλινική/Πρακτική άσκηση εν καιρώ πανδημίας και πως αυτές είχαν αντίκτυπο στο πως οι φοιτητές βίωσαν την όλη διαδικασία. Μεθοδολογία: Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα αποτελούσε σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο περιελάμβανε 30 ερωτήσεις, χωρισμένες σε τρία μέρη. Το δείγμα αποτέλεσαν 40 τριτοετείς, τεταρτοετείς και απόφοιτοι φοιτητές λογοθεραπείας του ΤΕΠΑΚ και ένα μέρος από τεταρτοετείς φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έγινε πιλοτική έρευνα. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ταξινομήθηκαν στο πρόγραμμα της Microsoft Excel. Αποτελέσματα: Η τηλεπρακτική (ΤΠ) ήταν η εναλλακτική λύση που χρησιμοποιήθηκε από τους φοιτητές στις θεραπευτικές τους συνεδρίες εν καιρώ πανδημίας. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από τους φοιτητές ήταν η τηλελογοθεραπεία 1:1 και οι φοιτητές ήταν ευχαριστημένοι με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν μέσω της τηλεπρακτικής. Η πλειοψηφία των φοιτητών προτίμησαν τη φυσική παρουσία έναντι της τηλελογοθεραπείας. Συμπεράσματα: Η χρήση της ΤΠ κατά τη διάρκεια της Κλινικής/Πρακτικής Άσκησης, ήταν αποτελεσματική και αυτό διαφαίνεται τόσο από την ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν οι φοιτητές, όσο και με την ικανοποίηση που ένιωσαν κατά την ΤΠ. Οι φοιτητές φαίνεται να υποστηρίζουν τη φυσική παρουσία έναντι της ΤΠ για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά, λόγω του ότι είχαν προηγούμενη εμπειρία στην Κλινική Άσκηση I και II.
Keywords: Φοιτητές; Λογοθεραπεία; Τηλεπρακτική; Πανδημία (Covid-19); Κλινική/Πρακτική Άσκηση; Students; Speech therapy; Telepractice; Pandemic (Covid-19); Clinical / Internship