Το instagram ως πηγή αξιοπιστίας: η επίδραση στην συμπεριφορά του καταναλωτή - Ιωάννου, Ιωάννα (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο : «Το Instagram ως πηγή αξιοπιστίας. Η επίδραση στην συμπεριφορά του καταναλωτή» εκπονήθηκε από την Ιωάννα Ιωάννου, φοιτήτρια του ζ’ εξαμήνου του τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη της κ. Αθηνάς Ζώτου και ολοκληρώθηκε το μήνα Μάιο του 2018. Στόχος της παρούσας πτυχιακής μελέτης είναι η διερεύνηση του βαθμού της επίδρασης του κοινωνικού δικτύου Instagram στην πιθανή αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών. Για τη διεξαγωγή της έρευνας υιοθετήθηκε ποσοτική ανάλυση και ως εργαλείο για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, το οποίο διανεμήθηκε διαδικτυακά. Από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε αναδείχθηκε ότι η αξιοπιστία της πηγής επιδρά σημαντικά στους καταναλωτές ως προς την πρόθεση αγοράς ενώ παράλληλα, διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν διαφορές αναφορικά με το φύλο ως προς τις μεταβλητές της αξιοπιστίας της πηγής και της πρόθεσης αγοράς. Το πρώτο κεφάλαιο εισάγει τον αναγνώστη στο θέμα της παρούσας μελέτης μέσα από την αναφορά στην αλματώδη ανάπτυξη του διαδικτύου, η οποία ώθησε στην ευρύτερη ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων και συγκεκριμένα στο κοινωνικό δίκτυο Instagram, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως σημαντικό εργαλείο μάρκετινγκ. Το δεύτερο κεφάλαιο υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης της μελέτης καθώς και τους στόχους της έρευνας. Το τρίτο κεφάλαιο περιγράφει εμπειρικές έρευνες που μελετούν την επιρροή των κοινωνικών δικτύων στην πρόθεση αγοράς των καταναλωτών. To τέταρτο κεφάλαιο περιγράφει το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο βασίζεται η εν λόγω έρευνα, τα ερευνητικά ερωτήματα και τις ερευνητικές υποθέσεις ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το μεθοδολογικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η μελέτη. Το έκτο κεφάλαιο, περιγράφει και αναλύει τα αποτελέσματα, όπως αυτά προέκυψαν από την ανάλυση των ερωτηματολογίων. Στο έβδομο κεφάλαιο, συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα και στο όγδοο κεφάλαιο οι περιορισμοί της έρευνας και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα και εξέλιξη.
Keywords: Συμπεριφορά καταναλωτή; Influencers; Instagram; eWom; Πρόθεση αγοράς