Βιέννη και Μοντερνισμός - Χριστοδουλίδου, Δήμητρα (Department of Fine Arts, Faculty of Fine and Applied Arts, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα διατριβή ασχολείται με τoν Μοντερνισμό στη Βιέννη στο γύρισμα από τον 19ο αιώνα στον 20ό (fin-de-siècle). Στις δύο δεκαετίας μεταξύ του 1890 και 1910, η Βιέννη υπήρξε ο χώρος μιας πλουραλιστικής άνθισης των τεχνών και των επιστημών. Η εργασία εξετάζει τους σημαντικότερους εκπροσώπους και φορείς του Μοντερνισμού. Πιο συγκεκριμένα, αναλύονται λογοτεχνικά έργα των Hermann Bahr, Arthur Schnitzler, Ηugo von Hofmannstthal και Peter Altenberg, ενώ παράλληλα εξετάζονται οι βασικές αρχές της ψυχανάλυσης του Sigmund Freud. Όσον αφορά στη μουσική, διερευνώνται οι δρόμοι των Gustav Mahler και Arnold Schoenberg. Όσον αφορά στις εικαστικές τέχνες αναλύεται η διαμορφωτική επιρροή της Secession και της Wiener Werkstätte, όπως επίσης μερικά από τα σημαντικότερα έργα των ζωγράφων Gustav Κlimt και Egon Schiele, από αισθητική και εννοιολογική σκοπιά.
Keywords: Μοντερνισμός; Βιέννη; Λογοτεχνικά έργα; Ψυχανάλυση; Εικαστικές τέχνες; Μουσική; Modernism; Vienna; Literary works; Musical paths; Visual arts; Psychoanalysis