Εφαρμογή αιθέριων ελαίων (ΑΕ) λεβάντας και δενδρολίβανου, του μείγματος τους και της ευκαλυπτόλης (κύρια ένωση των ΑΕ) κατά την μετασυλλεκτική συντήρηση καρπών αγγουριού - Γούμενος, Χρίστος (My University, 2024)
Το αγγούρι (Cucumis sativus L.), είναι ένα λαχανικό μεγάλης παραγωγής και κατανάλωσης παγκοσμίως. Αποτελεί ένα ευπαθές λαχανικό, κυρίως όταν επικρατούν δυσμενείς συνθήκες αποθήκευσης και για το λόγο αυτό μπορεί εύκολα να υποστεί αλλοιώσεις στην ποιότητα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις για διατήρηση και αύξηση της διάρκειας ζωής του. Οι μεταχειρίσεις αυτές θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι επιζητούν φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα, των οποίων η συντήρηση να γίνεται με φιλικά για το περιβάλλον μέσα. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις επιδράσεις των αιθέριων ελαίων λεβάντας (Λεβ) και δενδρολίβανου (Δενδ), του μείγματος τους (Λεβ + Δενδ, 1:1 o/o) και της κύριας τους ένωσης ευκαλυπτόλη (Ευκ) μέσω πτητικής χορήγησης στη μετασυλλεκτική ποιότητα των καρπών αγγουριού. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι 200 ppm ΑΕ Λεβ και Δενδ αύξησαν τον ρυθμό αναπνοής των αγγουριών μετά από 10 ημέρες αποθήκευσης στους 11 °C. Η εφαρμογή ευκαλυπτόλης (100 και 200 ppm) είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο αποδεκτά φρούτα (λιγότερο ευχάριστο άρωμα και δυσάρεστη γεύση). Επίσης η συνεκτικότητα σάρκας διατηρήθηκε την 5η ημέρα με Δενδ 200 ppm ενώ μειώθηκε σε Λεβ 200 ppm και Δενδ 100 ppm. H οξύτητα των καρπών μειώθηκε με όλες τις μεταχειρίσεις την 5η και 10η ημέρα του πειράματος. Επιπλέον ο δείκτης ωρίμανσης των καρπών ήταν αυξημένος μετά τη χορήγησης Ευκ 200ppm για 5 ημέρες. Επιπρόσθετα τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο οξειδωτικό στρες (δηλαδή, αυξημένη υπεροξείδωση λιπιδίων). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση άλλων μη ενζυματικών αντιοξειδωτικών μηχανισμών όπως η αύξηση της περιεκτικότητας σε ασκορβικό οξύ των καρπών. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις στην απώλεια βάρους των καρπών, στα ολικά διαλυτά στερεά και στο χρώμα με τις εξεταζόμενες μεταχειρίσεις. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα προϊόντα που διερευνήθηκαν (ΑΕ και η κύρια ένωση τους) θα μπορούσαν να εφαρμοστούν κατά την αποθήκευση μετά τη συγκομιδή για τη συντήρηση των αγγουριών. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τον προσδιορισμό των βέλτιστων συνθηκών εφαρμογής (δηλ. συγκέντρωση, χρόνος και τρόπος εφαρμογής) στα αγγούρια και σε άλλα νωπά προϊόντα.
Keywords: αγγούρι; μετασυλλεκτική μεταχείριση; cucumber; Cucumis sativus L.; post-harvest treatment