Η επιρροή της ατμόσφαιρας στην πιστότητα: η περίπτωση του Nicosia Mall - Πράτσου, Άντρη (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η επιρροή της ατμόσφαιρας στην πιστότητα: Η περίπτωση του Nicosia Mall», εκπονήθηκε από την Άντρη Πράτσου, φοιτήτρια του η’ εξαμήνου του Τμήματος ΕΣΔ του ΤΕΠΑΚ υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεώργιου Πανηγυράκη και ολοκληρώθηκε κατά τον μήνα Μάιο του 2020. Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι να καλύψει το κενό που υπάρχει στην βιβλιογραφία σχετικά με την επιρροή του εργαλείου atmospherics στην πιστότητα. Συνεπώς, εξετάζεται το εν λόγω εργαλείο στο χώρο ενός εμπορικού κέντρου, ως προς την επίδρασή του στην πιστότητα των καταναλωτών. Ως εργαλείο διερεύνησης γίνεται η χρήση δομημένου ερωτηματολόγιου σε δείγμα 100 Κυπρίων καταναλωτών, ηλικίας 18-50 ετών. Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως η πιστότητα των καταναλωτών, εξαρτάται σημαντικά από την ατμόσφαιρα του εμπορικού κέντρου. Η ύπαρξη μουσικής στην ατμόσφαιρα, σχετίζεται θετικά με την επίσκεψη του καταναλωτή, ενώ την ίδια στιγμή εντοπίζεται πως η μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, σχετίζεται θετικά με τη σύσταση για το εμπορικό κέντρο. Ωστόσο, τόσο ο φωτισμός ενός εμπορικού κέντρου, όσο και η διακόσμηση του, φαίνονται να σχετίζονται θετικά με τη δημιουργία Word-Of-Mouth (WOM). Τα αποτελέσματα συνεισφέρουν στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία και κατ’ επέκταση συμβάλλουν στην προσφορά του κλάδου του Μάρκετινγκ και της Συμπεριφοράς Καταναλωτή. Στο τέλος της παρούσας πτυχιακής μελέτης, καταγράφονται ερευνητικοί περιορισμοί που προέκυψαν κατά την ολοκλήρωση της, καθώς επίσης και μελλοντικές προτάσεις για εκτενέστερη έρευνα, με απώτερο σκοπό την βαθύτερη κατανόηση της επιρροής της ατμόσφαιρας ενός εμπορικού κέντρου, προς τους καταναλωτές.
Keywords: Ατμόσφαιρα; Περιβάλλον; Εμπορικό κέντρο; Πιστότητα; Atmosphere; Environment; Shopping mall; Loyalty