Συγκριτική αξιολόγηση (μέσα στο χρόνο) των διαφημίσεων του αμερικανικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος super bowl - Μαγειρούδη, Άρτεμις (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η διαφήμιση είναι ένας μηχανισμός που βοηθάει τη διαφημιζόμενη εταιρεία να γνωστοποιηθεί στο καταναλωτικό κοινό, να πληροφορήσει για τις ιδιότητες του διαφημιζόμενου προϊόντος, να εγείρει την προσοχή του κοινού και ακολούθως να τους ωθήσει στην αγορά των διαφημιζόμενων προϊόντων. Ένα από τα πολλά επικοινωνιακά εργαλεία της διαφήμισης, είναι και το χιούμορ, όπου μέσα από αστείες σκηνές δημιουργεί ευχάριστη διάθεση στον τηλεθεατή και τον ωθεί να συμμετέχει στη διαδικασία της διαφήμισης για να καταλήξει ευκολότερα στην αγορά κάποιου προϊόντος. Η παρούσα πτυχιακή εργασία, με τίτλο ‘Συγκριτική Αξιολόγηση (μέσα στο χρόνο) των διαφημίσεων του Αμερικανικού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Super Bowl’ ερευνά κατά πόσο χρησιμοποιείται το στοιχείο του χιούμορ, από τις διαφημιζόμενες εταιρείες που προβάλλουν τις διαφημίσεις τους κάθε χρόνο στον τελικό του Αμερικανικού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Super Bowl στις οθόνες της τηλεόρασης των εκατομμυρίων τηλεθεατών που με αγωνία παρακολουθούν αυτό το γεγονός. Επίσης διερευνούνται και τα χαρακτηριστικά του παρουσιαστή της διαφήμισης, με σκοπό να δούμε κατά πόσο οι διασημότητες στις διαφημίσεις παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως επίσης και τα παιδιά, τα ζώα ή τα καρτούν αντίστοιχα. Ένα άλλο επικοινωνιακό στοιχείο στη διαφήμιση είναι η χρήση της μουσικής, η οποία μπορεί να παίζει πρωταρχικό ρόλο σε κάποια διαφήμιση, ή απλά να χρησιμοποιείται ή ακόμη να μην χρησιμοποιείται καθόλου. Τέλος, εξετάζονται διάφορα άλλα επικοινωνιακά στοιχεία που χρησιμοποιούνται στη διαφήμιση (σκηνικό, αφηγηματική προσέγγιση και σεξουαλικότητα). Το δείγμα της παρούσας έρευνας είναι 535 διαφημίσεις που προβλήθηκαν στο Super Bowl από το 2005 μέχρι το 2013. Πραγματοποιείται ανάλυση περιεχομένου και στη συνέχεια σύγκριση αποτελεσμάτων με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει τη χρήση χιούμορ από τις διαφημιστικές εταιρείες στην Αμερική κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 και 2013.
Keywords: Commercials; Super Bowl; Διαφημήσεις; Σούπερ Μπόουλ