Κύκλοι Milankovitch και κλιματική αλλαγή - Μωυσέως, Αντρέας (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και ΔΙαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διατριβή με τίτλο «Κύκλοι Milankovitch και κλιματική αλλαγή» έχει σαν σκοπό τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών που έχουν συμβεί στη Γη μέχρι και σήμερα, αλλά και των κλιματικών αλλαγών που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον μέσα από την αστρονομική θεωρία της κλιματικής αλλαγής (κύκλοι Milankovitch). Στο Πρώτο Κεφάλαιο με τίτλο «Το κλίμα της Γης στο παρελθόν και μέθοδοι μελέτης του» αναλύονται οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στη Γη από τα Προκάμβρια έτη μέχρι και την Ολόκαινη εποχή της Τεταρτογενούς περιόδου (σήμερα) του Φανεροζωϊκού μεγααιώνα. Έπειτα, παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι μελέτης αυτών των κλιματικών αλλαγών μέσα από τις αναλύσεις ισότοπων οξυγόνου στους ωκεανούς και στους πυρήνες των πάγων, καθώς και από τους δακτυλίους των δέντρων. Στο Δεύτερο Κεφάλαιο με τίτλο «Θεωρίες και μηχανισμοί των κλιματικών αλλαγών» περιγράφονται μερικές από τις βασικές θεωρίες και μηχανισμοί, όπου συνέβαλαν και συμβάλλουν στις κλιματικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η θεωρία των τεκτονικών πλακών, η διαμόρφωση των ηπείρων, η θεωρία της ηφαιστειακής δράσης, η ωκεάνια κυκλοφορία, η μεταβολή της στάθμης της θάλασσας, η μεταβολή στην ηλιακή δραστηριότητα, η μεταβολή του μαγνητικού πεδίου της Γης, καθώς και η επίδραση του διοξειδίου του άνθρακα στην κλιματική αλλαγή. Στο Τρίτο Κεφάλαιο με τίτλο «Αστρονομική θεωρία της κλιματικής αλλαγής» γίνεται αναφορά στην αστρονομική θεωρία του παλαιοκλίματος (θεωρία Milankovitch) και παρουσιάζεται η εξέλιξη αυτής της θεωρίας μέσα από μια ιστορική αναδρομή. Έπειτα, παραθέτονται αναλυτικά οι κύκλοι Milankovitch, που περιλαμβάνουν η εκκεντρότητα της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο, την κλίση του άξονα της Γης και τη μετάπτωση των ισημεριών. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις παρούσες καταστάσεις των κύκλων, αλλά και της πορείας που θα ακολουθήσουν στα επόμενα χιλιάδες χρόνια. Στο Τέταρτο Κεφάλαιο με τίτλο «Μεταβολή του κλίματος, παρελθόν, παρόν και μέλλον-κύκλοι Milankovitch και κλιματικά μοντέλα πρόβλεψης» παρουσιάζεται και σχολιάζεται το πως η περιοδικότητα των κύκλων Milankovitch επηρέασε τις κλιματικές αλλαγές στο παρελθόν. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια πρόβλεψη του μελλοντικού κλίματος με βάση τους κύκλους Milankovitch. Τέλος, αναλύεται ο ρόλος των κλιματικών μοντέλων στην ix πρόβλεψη της μελλοντικής θερμοκρασίας και παραθέτονται κλιματικά μοντέλα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από το IPCC, αλλά και τα αποτελέσματα τους, τα οποία προέκυψαν όσον αφορά την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, την αύξηση των συγκεντρώσεων του CO2 στην ατμόσφαιρα και του επιπέδου της στάθμης της θάλασσας.
Keywords: κύκλοι Milankovitch; Κλιματικές αλλαγές