Πώς μπορεί το Metaverse να επηρεάσει τις εμπειρίες στις πιο Σκοτεινές Τοποθεσίες του Φάσματος του Σκοτεινού Τουρισμού; - Κίργιας, Σωτήρης (My University, 2025)
Αυτή η έρευνα εξετάζει τον αντίκτυπο των τεχνολογιών Metaverse στις εμπειρίες των τουριστών στις πιο σκοτεινές τοποθεσίες στο φάσμα προσφοράς του σκοτεινού τουρισμού. Παρά την αυξανόμενη χρήση διαδραστικών τεχνολογιών στον τουριστικό τομέα, η επίδραση του Metaverse στις εμπειρίες των τουριστών, σε χώρους που συνδέονται με θάνατο και πόνο παραμένει ανεξερεύνητη. Η παρούσα μελέτη υιοθέτησε μια ποιοτική προσέγγιση, διεξάγοντας 31 συνεντεύξεις με τουρίστες και ντόπιους, καθώς και εμπειρογνώμονες στα πλαίσια του σκοτεινού τουρισμού. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι παρόλο που το Metaverse έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη συναισθηματική και εκπαιδευτική πτυχή της εμπειρίας, παρουσιάζει ταυτόχρονα ηθικές και πολιτικές προκλήσεις, ειδικά όσον αφορά τη διαστρέβλωση της ιστορίας και της αυθεντικότητας, την εμπορευματοποίηση του πόνου, και αύξηση των πολιτικών εντάσεων. Συνολικά, αυτή η μελέτη ενισχύει τις γνώσεις γύρο από το πλαίσιο του σκοτεινού τουρισμού και της ψηφιακής εμπειρίας παρέχοντας πολύτιμες πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις σχετικά με τη σύγκλισή των αναδυόμενων τεχνολογιών του Metaverse και της πιο σκοτεινής κληρονομιάς.
Keywords: σκοτεινός τουρισμός; metaverse; εμπειρίες; αυθεντικότητα; συναισθήματα; ηθικοί προβληματισμοί; dark tourism; metaverse; experiences; authenticity; emotions; ethical considerations