Ανάνηψη με ενδοφλέβια υγρά στους ασθενείς με σήψη στην ΜΕΘ - Μάρκου, Μαρία (q, 2021)
Σκοπός : Σκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι να συγκρίνει και να αξιολογήσει τα κρυσταλλοειδή ενδοφλέβια υγρά έναντι των κολλοειδών ενδοφλέβιων υγρών, όσον αφορά τις επιπτώσεις, για την ανάνηψη των ασθενών με σήψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Υλικό και Μέθοδος : Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας κατά την περίοδο Οκτώβριος 2020 –Φεβρουάριος 2021, από τις βάσεις δεδομένων Pubmed και CINAHL. Οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν “sepsis OR septic shock OR severe sepsis AND colloids AND crystalloids AND resuscitation AND effects”. Οι λέξεις κλειδιά χρησιμοποιήθηκαν με διάφορους συνδυασμούς και συνδέσμους. Σχετικά άρθρα αναζητήθηκαν επίσης με χειροκίνητη σάρωση και στη βιβλιογραφία, (παραπομπές) των άρθρων που επιλέγηκαν κατά την πρώτη αναζήτηση. Στην παρούσα ανασκόπηση, συμπεριλήφθηκαν πρωτογενείς, τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί από το 2010 – 2020. Αποτελέσματα : Από την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφιας προέκυψαν 106 άρθρα με τους περιορισμούς. Τα άρθρα αυτά αρχικά μελετήθηκαν βάση τον τίτλο και την περίληψη και απορρίφθηκαν 40 άρθρα, τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια εισδοχής. Μελετήθηκαν 14 άρθρα ως πλήρη κείμενα και συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη 5 άρθρα τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια εισδοχής. Συμπεράσματα : Μετα από την παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση φάνηκε πως τα κρυσταλλοειδή υγρά έχουν λιγότερες επιπτώσεις, μειωμένο κόστος νοσηλείας και μειωμένη θνησιμότητα σε σύγκριση με τα κολλοειδή υγρά, όμως είναι αδιευκρίνιστα τα αποτελέσματα ακόμα και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι υψίστης σημασίας για την νοσηλευτική ερευνά διότι χρειάζονται περεταίρω έρευνες να διεκπεραιωθούν για να ξεκαθαρίσουν οι επιπτώσεις των κολλοειδών υγρών στην ανάνηψη των ασθενών με σήψη , για να αποφεύγονται τα σφάλματα στην νοσηλευτική πρακτικη. Στην θεωρία απαιτείται ο νοσηλευτής να γνωρίζει και να μελετά τις επιπτώσεις των κρυσταλλοειδών και κολλοειδών διαλυμάτων, για να μπορεί να έχει κριτική σκέψη, γνώση και αυτονομία για να επιλέξει το κατάλληλο ενδοφλέβιο υγρό και να είναι έτοιμος για τις επιπτώσεις που μπορεί να ακολουθήσουν.
Keywords: Sepsis; Fluid resuscitation; Crystalloids; Colloids; Effects; Safety