Μελέτη αντίδρασης εστεροποίησης γαλακτικού οξέος με αιθανόλη για παραγωγή γλακτικού αιθυλεστέρα - Ιωάννου, Κατερίνα (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2017)
Στην παρούσα μελέτη, η αντίδραση εστεροποίησης γαλακτικού οξέος και αιθανόλης διερευνήθηκε με εφαρμογή εμπορικών και μη εμπορικών ενζύμων για την παραγωγή γαλακτικού αιθυλεστέρα. Οι λιπάσες από τον μικροοργανισμό Candida rugosa ακινητοποιήθηκαν σε διαφορετικές υδρόφοβες ρητίνες και μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές οργανικές φάσεις πολικών διαλυτών όπως τολουόλιο, χλωροφόρμιο και μη-πολικών όπως εξάνιο, δεκάνιο, καθώς και έλαια από φλούδες εσπεριδοειδών. Επιπλέον, η επίδραση ενός συστήματος χωρίς διαλύτη, όπου η αιθανόλη χρησιμοποιήθηκε αντί των οργανικών διαλυτών καθώς και διάφορες συγκεντρώσεις υποστρώματος και πειράματα ελέγχου διεξάχθηκαν με απουσία ενζύμων με αποτέλεσμα την αξιολόγηση για την ικανότητά τους να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή του εστέρα. Το γαλακτικό οξύ ήταν ανασταλτικό για το ένζυμο σε συγκεντρώσεις υψηλότερες από 0.1 Μ, ενώ 88% και 75% μετατροπή επιδιώχθηκε σε χλωροφόρμιο και εξάνιο, αντιστοίχως. Επιπρόσθετα, η μελέτη περιλαμβάνει σύγκριση των λιπασών από Candida rugosa με το εμπορικά διαθέσιμο Novozyme 435 και λιπασών από Candida antarctica Β, αφού ταυτοχρόνως εκτιμήθηκε η λιπολυτική δραστικότητα για καθένα από τα ένζυμα τα οποία εξετάστηκαν. Η πιο αποδοτική λιπάση ήταν και στις δύο περιπτώσεις το Novozyme 435. Ακόμη, εξετάστηκε κατά πόσο επηρεάζει η επίδραση του φορέα ενζύμου στην παραγωγή γαλακτικού αιθυλεστέρα, όπου αποδείχθηκε πως η παραγωγή γαλακτικού αιθυλεστέρα οφείλεται αποκλειστικά στο ένζυμο. Τέλος, επιτεύχθηκε η αξιολόγηση της λειτουργικής σταθερότητας για τα πιο αποτελεσματικά ένζυμα στην αντίδραση εστεροποίησης, όπου παρουσιάστηκε πως δεν υπήρξε η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του βιοκαταλύτη σε καμία από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις. Συνολικά, η ανάπτυξη της προτεινόμενης βιοδιεργασία βασίζεται στην εφικτή παραγωγή συγκέντρωσης γαλακτικού αιθυλεστέρα, προσφέροντας έτσι μια νέα πιθανή λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του τυρογάλακτος και μια εναλλακτική τεχνολογία για την βιομηχανική παραγωγή γαλακτικού αιθυλεστέρα.
Keywords: Candida rugosa; Αιθανόλη