Αξιολόγηση της κατάστασης του διαβρωμένου σκυροδέματος υφιστάμενων κτιρίων - Χρίστου, Γεώργιος (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2015)
Είναι γεγονός ότι, οι εξελίξεις στα προβλήματα που παρουσιάζουν τα κτίρια σήμερα καθιστά επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία επιτροπής. Αυτή η επιτροπή καλό θα ήταν να είναι ορισμένη από την Κυβέρνηση και να καταρτίζεται από Επιστήμονες-Πολιτικούς Μηχανικούς. Κύριος σκοπός της θα είναι η παρακολούθηση και ο έλεγχος των κτιρίων στον τόπο μας, έτσι ώστε να γίνεται πρόβλεψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στη στατικότητά τους, για να μην αποτελούν δημόσιο κίνδυνο . Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, εδώ και δεκαετίες ο έλεγχος της στατικότητας των σπιτιών, αποτελεί για τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τα αρμόδια σώματα αντικείμενο συνεχούς μελέτης. Ευτυχώς όμως το θετικό είναι ότι χρόνο με τον χρόνο παρουσιάζονται καινούργια μηχανήματα, τα οποία με την αποτελεσματικότητα και την ευχρηστία τους κάνουν πιο εύκολη και πιο αξιόπιστη τη δουλειά των Πολιτικών Μηχανικών. Στην παρούσα εργασία μελετήσαμε με τη μέθοδο της δειγματοληψίας πυρήνων σκυροδέματος αρκετές περιπτώσεις κτιρίων σε ολόκληρη την επαρχία Λεμεσού, κυρίως παραλιακά, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ενανθράκωσης και στατικότητας. Τέλος, εφαρμόσαμε όλα εκείνα τα εργαλεία-μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, καθώς και την εμπειρία μας, ώστε η μελέτη, ο έλεγχος, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματά μας να περιγράφουν πλήρως την υπάρχουσα κατάσταση των κτιρίων.
Keywords: Στατικότητα; Κτίρια; Δειγματοληψία