Η συνεισφορά της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στη καταγραφή δασικών πυρκαγιών - Χαραλάμπους, Θέκλα (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Ένα από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζει πολύ υψηλούς ρυθμούς εμφάνισης τις τελευταίες δεκαετίες, είναι οι δασικές πυρκαγιές. Τα δάση αποτελούν αναμφισβήτητα ένα ανανεώσιμο φυσικό πόρο, τα οποία παρέχουν τόσο περιβαλλοντική όσο και οικονομική, αλλά και πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη για κάθε τόπο. Οι δασικές πυρκαγιές επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες τόσο στη βλάστηση όσο και στη λειτουργία του οικοσυστήματος. Η αντιμετώπιση τους προϋποθέτει την υπάρξει ολοκληρωμένων σχεδίων και πολιτικών διαχείρισης, αλλά και τη διαθεσιμότητα έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών και πληροφοριών σχετικά με τα καθεστώτα πυρκαγιών. Πολύτιμο αρωγό σε αυτές τις ενέργειες αποτελεί η χρήση νέων τεχνολογιών και πηγών δεδομένων. Η Τηλεπισκόπηση δίνει λύση σε προβλήματα συλλογής δεδομένων με μεγάλη έκταση. Πιο συγκεκριμένα, η Δορυφορική Τηλεπισκόπηση παρέχει μαζί με τα δορυφορικά δεδομένα την δυνατότητα καλύτερης παρακολούθησης και διαχείρισης των καμένων εκτάσεων καθώς και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Χρησιμοποιείται για πρόληψη, ανίχνευση και άμεση χαρτογράφηση, εκτίμηση τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα των επιπτώσεων που προκαλεί. Με την βοήθεια των δορυφορικών δεδομένων, παίρνοντας δύο τουλάχιστον διαφορετικές χρονικά εικόνες που να απεικονίζουν την ίδια περιοχή, μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις, χρησιμοποιώντας τους κατάλληλους για κάθε περίσταση δείκτες βλάστησης και ακολούθως την ταξινόμηση των εικόνων για να μπορεί να υποδείξει στον αναλυτή περιοχές όπου η χαρτογραφούμενη επιφάνεια έχει υποστεί αλλαγές. Στη παρούσα διπλωματική μελέτη γίνεται αναφορά στις δασικές πυρκαγιές και πως αυτές επηρεάζουν στην συνέχεια τα οικοσυστήματα, αλλά ακόμα και στην αποκατάσταση της βλάστησης. Στην έρευνα γίνεται αναφορά και για τους ανιχνευτές που περιέχονται μέσα σε κάθε δορυφόρο αλλά και πως η Τηλεπισκόπηση βοηθά στην παρακολούθηση της βλάστησης με τη δημιουργία δεικτών βλάστησης που ο κάθε ένας έχει τον δικό του ρόλο και σκοπό. Αναπτύσσεται ακόμα και η επεξεργασία που χρειάζονται οι δορυφορικές εικόνες με την ταξινόμηση και πως μπορεί να βοηθήσει η Δορυφορική Τηλεπισκόπηση στη χαρτογράφηση των δασικών πυρκαγιών.
Keywords: Δασικές πυρκαγιές; Τηλεπισκόπηση; Δορυφορική τηλεπισκόπηση; Δορυφορικά δεδομένα; Οικοσύστημα; Βλάστηση; Forest fire; Remote sensing; Satellite remote sensing; Satellite data; Satellite data; Vegetation