Μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας (ΝΖΕΒ) - Μαρκαντωνάτος, Γεράσιμος (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικών Υλικών, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2019)
Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή ένωση. Ο τομέας της ανάπτυξης των κτιρίων συνεχώς μεγαλώνει και θα αυξάνει συνεχώς την ενεργειακή του κατανάλωση. Άρα, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από την μια και η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές , αποτελούν σημαντικά βελτιωτικά μέτρα που απαιτούνται για την μείωση των εκπομπών αερίων που μας οδηγούν σε συνθήκες θερμοκηπίου. (Οδηγία 2010/31/ΕΕ) Οι ευρωπαϊκές οδηγίες ουσιαστικά από το 2002 έχουν σκοπό τους τον καθορισμό προτύπων και δράσεων για την ενεργειακή μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων. Μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει όλα τα νέα κτίρια να κατασκευάζονται με προδιαγραφές σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΚΣΜΚΕ). Στο 1ο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται αναφορά και περιγραφή των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούν τα κτίρια όπου θα είναι σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Στο 2ο κεφάλαιο, εξετάζεται ένα πραγματικό κτίριο κατασκευής του 1999, στην περιοχή της Κυπερούντας όπου υπάρχουν δύο κατοικίες, η μία άνωθεν της άλλης. Γίνεται σχεδιαστική αποτύπωση των δύο κατοικιών στο σχεδιαστικό πρόγραμμα SketchUp, στην συνέχεια διαμέσου του λογισμικού Euclid γίνεται ο καθορισμός των θερμικών ζωνών του κτιρίου και στην συνέχεια όλα τα δεδομένα εισάγονται στο ενεργειακό υπολογιστικό πρόγραμμα EnergyPlus. Σκοπός της άσκησης είναι να μεταφερθούν τα πραγματικά δεδομένα του κτιρίου όσο ποιο πιστά γίνεται στο υπολογιστικό πρόγραμμα προσομοίωσης και στην συνέχεια να εξεταστούν πιθανές υποθετικές προτάσεις βελτιώσεων των δομικών στοιχείων του κελύφους. Η κάθε βελτιωτική πρόταση προσομοιώνεται σε πραγματικά δεδομένα χρήσης του κτιρίου και αξιολογούνται τα επίπεδα εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνονται. Στην συνέχεια γίνεται κοστολόγηση αυτών των αναβαθμίσεων και όπου υπάρχει λογική απόσβεση της πρότασης αναβάθμισης, τότε αυτή η πρόταση αποτελεί σημαντικά βιώσιμη εφαρμογή για επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας σε βάθος χρόνου.
Keywords: Ενεργειακή κατανάλωση; Κατανάλωση ενέργειας