Κυπριακές δραματικές σειρές και η κατασκευή της πραγματικότητας: Έλεγχος της σχέσης μηνύματος-κοινού μέσω των μηχανισμών της θεωρίας της καλλιέργειας της κοινής γνώμης - Σόρος, Νικόλας (Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου, Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο, “Κυπριακές δραματικές σειρές και η κατασκευή της πραγματικότητας: Έλεγχος της σχέσης μηνύματος - κοινού μέσω των μηχανισμών της θεωρίας της καλλιέργειας της κοινής γνώμης ” εκπονήθηκε από τον Νικόλα Σόρο, φοιτητή του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου υπό την επίβλεψη του Δρ. Διονύση Πάνου, και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014. Η εργασία αυτή ασχολείται με το πώς οι Κυπριακές δραματικές σειρές επηρεάζουν τις αντιλήψεις των τηλεθεατών με βάση την θεωρία της καλλιέργειας της κοινής γνώμης (cultivation theory). Αρχικά, η μεθοδολογία η οποία χρησιμοποιήθηκε για την διεκπεραίωση της παρούσας έρευνας ήταν αυτή της ποσοτικής. Σε πρώτο στάδιο έγινε ανάλυση περιεχομένου σε όλες τις Κυπριακές δραματικές σειρές της περιόδου 2013-2014, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό πως οι Κυπριακές δραματικές σειρές παρουσιάζουν την Κυπριακή κοινωνική πραγματικότητα. Ακολούθως με βάση τα ευρήματα της ανάλυσης περιεχομένου δημιουργήθηκαν γνωστικοί χάρτες μέσα από τους οποίους έγινε ο έλεγχος, για να βρεθούν τα θέματα τα οποία όλες οι Κυπριακές δραματικές σειρές παρουσιάζουν. Τα θέματα στα οποία καταλήξαμε ήταν οι γάμοι οι οποίοι έχουν προβλήματα, η συζυγική απιστία και η οικογενειακή αποξένωση κυρίως στα παιδιά τα οποία τσακώνονται συνεχώς με τους γονείς τους. Μέτα και από την ανάλυση περιεχομένου έγινε η σύνταξη του ερωτηματολόγιου που είχε ως στόχο να μελετήσει, εάν οι αντιλήψεις των τηλεθεατών σε αυτά τα θέματα όπως επίσης και η ικανοποίηση τους από την ζωή επηρεάζονται από την έκθεση τους στις Κυπριακές δραματικές σειρές. Επιπρόσθετα για τον έλεγχο αυτών των αντιλήψεων χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μεταβλητές όπως είναι ο ρεαλισμός των σειρών, η έκθεση στην τηλεόραση, το φύλο και η ηλικία. Η ηλικία των τηλεθεατών χρησιμοποιήθηκε επίσης και για τον έλεγχο της υπόθεσης η οποία αναφέρει ότι, οι αντιλήψεις πιο νεαρών ατόμων θα επηρεαστούν από τα τηλεοπτικά μηνύματα, σχετικά με τα θέματα τα οποία αναφέρονται στον γάμο και την συζυγική απιστία, και ο λόγος είναι γιατί δεν έχουν κάποιες εμπειρίες πάνω σε αυτά. Στην συνέχεια το ερωτηματολόγιο χορηγήθηκε σε άτομα τα οποία παρακολουθούν τις Κυπριακές δραματικές σειρές. Μετά και από την συλλογή όλων των ερωτηματολογίων ακολούθησε o στατιστικός έλεγχος τους μέσω του λογισμικού SPSS. Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν μέσω του στατιστικού ελέγχου είναι ότι, οι Κυπριακές δραματικές σειρές δεν επηρεάζουν τις αντιλήψεις των τηλεθεατών σχετικά με τους γάμους οι οποίοι έχουν προβλήματα, την συζυγική απιστία και την οικογενειακή αποξένωση στην Κύπρο. Όπως επίσης, οι Κυπριακές δραματικές σειρές δεν επηρεάζουν την ικανοποίηση των τηλεθεατών από την ζωή. Σχετικά με την ηλικία το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει είναι ότι, πιο νεαρά άτομα δεν επηρεάζονται από τα τηλεοπτικά μηνύματα σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον γάμο και την συζυγική απιστία. Αυτό όμως στο οποίο καταλήγει η συγκεκριμένη έρευνα είναι ότι, η έκθεση στην τηλεόραση και γενικότερα όλο το τηλεοπτικό περιεχόμενο επηρεάζει τις αντιλήψεις των τηλεθεατών σχετικά με το ότι στην Κύπρο υπάρχουν πολλοί γάμοι οι οποίοι έχουν προβλήματα.
Keywords: Τηλεοπτικές Σειρές; Δράμα; Κυπριακές Δραματικές Σειρές; TV series; Drama