Η φροντίδα επαφής δέρμα με δέρμα για την αύξηση του σωματικού βάρους στα πρόωρα νεογνά - Σιαμπέτα, Μαρία (q, 2021)
Εισαγωγή: Περίπου 12,9 εκατομμύρια πρόωρα νεογνά ή νεογνά χαμηλού βάρους γέννησης, πεθαίνουν κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά τη γέννηση τους (Acosta et al., 2018). Με την αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των πρόωρων νεογνών, υπάρχει η ανησυχία για τυχόν αναπτυξιακές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες στα νεογνά αυτά και για αυτό το λόγο, η δημιουργία μιας ανθρώπινης παρέμβασης αποτελεί άξιο αντικείμενο μελέτης. Σκοπός: Σκοπός αυτής της συστηματικής ανασκόπησης ήταν να διερευνήσει τη σχέση της επαφής δέρμα με δέρμα (SSC), έναντι της καθιερωμένης φροντίδας (CMC) στην αύξηση του σωματικού βάρους των πρόωρων νεογνών σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής διεθνούς βιβλιογραφίας στις βάσεις δεδομένων (CINAHL, PUBMED, COCHRANE) στο χρονικό διάστημα μεταξύ του Γενάρη 2014 και του Δεκέμβρη 2020 με σχετικές λέξεις κλειδιά ("skin to skin contact" ή "kangaroo mother care") και ("preterm infants") και ("weight gain") σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 7 μελέτες, 4 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές (RCT) και τρεις οιωνεί πειραματικές. Μέσω της παρούσας βιβλιογραφίας, διαπιστώθηκε πως η παρέμβαση της επαφής δέρμα με δέρμα ωφελεί τα πρόωρα νεογνά στην συντομότερη αύξηση του σωματικού τους βάρους. Συμπεράσματα: Η επαφή δέρμα με δέρμα, είναι ευεργετική στα πρόωρα νεογνά καθώς συμβάλλει στην συντομότερη αύξηση του βάρους τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα πρωτόκολλα στα νοσοκομεία χρειάζονται να αναθεωρηθούν και να επανασχεδιαστούν, προσθέτοντας την παρέμβαση αυτή ως μιαν αναγκαία συνθήκη στις εντατικές νεογνών.
Keywords: Επαφή δέρμα με δέρμα; Μητρική φροντίδα καγκουρό; Συνήθης φροντίδα; Πρόωρα νεογνά; Αύξηση βάρους; Skin-to-skin contact; Kangaroo maternal care; Routine care; Premature infants; Weight gain