Η χρήση του MATLAB στη φωτονική: διάδοση σολιτονικού παλμού στις οπτικές επικοινωνίες - Ευθυμίου, Κυριακή (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία υλοποιήθηκε κατά το τελευταίο έτος των προπτυχιακών μου σπουδών στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογιών Πληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κυρίως θέμα της πτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη της διάδοσης παλμού σολιτονίων καθώς και των αλληλεπιδράσεων τους, όπως η διάδοση σολιτονίων μέσα από ένα πρίσμα και όταν εισέλθει σε κάποια σύνορα μεταξύ γραμμικού και μη γραμμικού μέσου. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στην επιστήμη της φωτονικής και στην διάδοση οπτικών επικοινωνιών, επίσης δίνεται το ιστορικό υπόβαθρο της θεωρίας των σολιτονίων και τι επέφερε η δημιουργία των σολιτονίων. Τέλος γίνεται μια εισαγωγή στο λογισμικό MATLAB το οποίο αποτελεί το προγραμματιστικό μέσο αριθμητικής υλοποίησης της πτυχιακής εργασίας. Ακολούθως αναφέρονται παραδείγματα γνωστών εξισώσεων των οποίων λύσεις είναι τα σολιτόνια. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται μια μικρή εισαγωγή για το τι είναι οπτικά σολιτόνια και ποιες είναι οι ιδιότητες τους. Έπειτα παρουσιάζονται τα μαθηματικά μοντέλα όπου επιλύεται η μη γραμμική εξίσωση Schrodinger και η Helmholtz. Στο τρίτο κεφάλαιο, εξηγείται η αριθμητική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επίλυση του προβλήματος. Αναφερόμαστε σε κάθε μια από τις περιπτώσεις που θα εξεταστεί χρησιμοποιώντας λογικά διαγράμματα. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε περίπτωση όπως προκύπτουν από τις προσομοιώσεις καθώς και τα τελικά συμπεράσματα.
Keywords: Φωτονική; Οπτικές επικοινωνίες; Οπτικές ίνες; Οπτικά σολιτόνια; Σύγκρουση; Έλξη; Απόκρουση; Πρίσμα; Photonics; Optical communications; Fiber optics; Matlab; Optical solitons; Collision; Repulsion; Attraction; Mathematics models; Fast Fourier Transform