Διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ύπνου και κατάθλιψης σε εφήβους - Τσιορολής, Ραφαήλ (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Η εφηβεία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ζωής του ατόμου. Είναι η περίοδος μέσα από την οποία το άτομο θα αποκομίσει τα κατάλληλα εφόδια για την μετέπειτα πορεία του. Ωστόσο, αυτή η περίοδος εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους όπως προβλήματα και οι διαταραχές ύπνου και κατάθλιψη. Ο ύπνος αποτελεί μια πολύ σημαντική βιολογική διαδικασία η οποία παρέχει ευεργετικές ιδιότητες τόσο στους έφηβους όσο και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η εργασίας έχει ως σκοπό να διερευνήσει την σχέση που παρουσιάζεται ανάμεσα στον ύπνο και στην κατάθλιψη κατά την διάρκεια της εφηβείας. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αφορά βιβλιογραφική ανασκόπηση ελληνικών και αγγλικών άρθρων που πάρθηκαν από τις μηχανές αναζήτησης Google Scholar και PubMed. Μέσα από αυτή την βιβλιογραφική ανασκόπηση παρουσιάστηκε ότι το φύλο, η κληρονομικότητα και οι ώρες που κοιμούνται οι έφηβοι μπορούν να επηρεάσουν τόσο τον ύπνο όσο και την κατάθλιψη κατά την περίοδο της εφηβείας. Οι καταθλιπτικοί έφηβοι παρουσίασαν καθυστερημένη έναρξη ύπνου (SOL) και αφύπνιση μετά την έναρξη ύπνου (WASO). Η εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο είχαν ως επακόλουθο τον διαταραγμένο ύπνο. Συνεπώς ο διαταραγμένος ύπνος είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί έφηβοι να οδηγηθούν σε κατάθλιψη. Τέλος, οι διαταραχές ύπνου και η κατάθλιψη συνδέθηκαν με αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρες αυτοκτονίας.
Keywords: Ύπνος; Κατάθλιψη; Εφηβεία; Sleep; Adolescence; Depression