Η Ελληνική επανάσταση μέσα από τον ξένο τύπο. Η περίπτωση της εφημερίδας The Times του Λονδίνου το 1821 - Antoniades, Euripides (My University, 2022)
Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε συνέπεια των αλλαγών που βίωναν τα κοινωνικά υποκείμενα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό επίπεδο. Η προοδευτική ενδυνάμωση του ρόλου της Ευρώπης πριν την επανάσταση, η αποδυνάμωση των Οθωμανών, η Γαλλική Επανάσταση και ο Διαφωτισμός, η ανάπτυξη της τυπογραφίας και συνάμα η προαγωγή φιλελεύθερων ιδεών που αναφέρονταν στην ανεξαρτησία και στη δικαιοσύνη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, συνέβαλλαν στον εθνικό ξεσηκωμό για διεκδίκηση της ελευθερίας και αποτίναξης του Τουρκικού ζυγού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Βρετανική εφημερίδα The Times δημοσιεύει ειδήσεις που περιγράφουν τις διεκδικήσεις των Ελλήνων για μια ελεύθερη πατρίδα. Διεκδικήσεις που εκφράστηκαν στην επανάσταση του 1821 μέσα από την πέννα της εφημερίδας The Times του Λονδίνου. Λαμβάνοντας υπόψη τον κομβικό ρόλο της επανάστασης, η παρούσα εισήγηση διερευνά την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τον τύπο, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση χαρακτηριστικών δημοσιευμάτων, μέσω των οποίων αυτή προβάλλεται και αναπαράγεται. Η εφημερίδα The Times του Λονδίνου την περίοδο 1821 αποτελεί το πρωτογενές υλικό μελέτης. Συγκεκριμένα με σημείο αναφοράς τη θεωρία του λόγου (discourse), θα εξεταστούν δημοσιεύματα από την Βρετανική εφημερίδα The Times, που αναφέρονται στη Ελληνική Επανάσταση και δομούν ένα πεδίο μελέτης που αναδεικνύει τον τύπο ως μέσο καταγραφής των ιστορικών γεγονότων. Η διάρθρωση της εισήγησης απαρτίζεται απο δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η βιβλιογραφική επισκόπηση για την θεωρία του Τύπου και τη συμβολή του στην Ελληνική Επανάσταση. Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης αναλύεται το περιεχομένου των δημοσιευμάτων της εφημερίδας The Times του Λονδίνου, διερευνώντας πως το έντυπο μέσο από την αρθρογραφία του, απεικόνιζε την Ελ- ληνική Επανάσταση. Η εισήγηση ολοκληρώνεται με μία σειρά συμπερασματικών παρατηρήσεων επί του εξεταζόμενου ζητήματος.
Keywords: Ελλάδα; Επανάσταση; Τύπος; The London Times; Μεγάλη Βρετανία; Mέσα Μαζικής Ενημέρωσης