Αναπαλαίωση διατηρητέων κτηρίων - Ιωάννου, Στυλιανή (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται και περιγράφονται διάφοροι τεχνικοί μέθοδοι και επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε υφιστάμενα παραδοσιακά, διατηρητέα κτίρια, μνημεία και εκκλησίες, με σκοπό την αναπαλαίωση, την αποκατάσταση, την διατήρηση και συντήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας, η οποία προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και νομοθεσίες οι οποίες και ελέγχουν οποιεσδήποτε επεμβάσεις σε αυτά. Ακολούθως γίνεται μια περιγραφή της μορφολογίας, λειτουργικότητας, και του τρόπου κατασκευής των παραδοσιακών κατασκευών, καθώς και τα δομικά στοιχεία με διάπλαση τους. Στη συνέχεια αναφέρονται η παθολογία και οι βλάβες που παρουσιάζονται στη φέρουσα τοιχοποιία και στα διάφορα επιμέρους στοιχεία των κατασκευών: δάπεδα, οροφές κλπ. Στο κύριο μέρος της πτυχιακής περιγράφονται οι τεχνικοί μέθοδοι αναπαλαίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης παραδοσιακών και διατηρητέων κτιρίων που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμόζονται στην Κύπρο και παρατίθενται τα διάφορα στάδια αποκατάστασης της φέρουσας τοιχοποιίας, των ορόφων, των δαπέδων και των άλλων μερών μιας κατασκευής. Τέλος, παρουσιάζονται κάποια παραδείγματα αποκατάστασης και συντήρησης παλιών κατασκευών μέσα από φωτογραφικό υλικό.
Keywords: Αρχιτεκτονική κληρονομιά; Παραδοσιακά διατηρητέα; Αναπαλαίωση; Αποκατάσταση; Διατήρηση; Συντήρηση; Φέρουσα τοιχοποιία; Architectural heritage; Traditionally preserved; Restoration; Preservation; Maintenance; Load-bearing masonry