Μελέτη της βιωσιμότητας σμέουρων στην Κύπρο : διερεύνηση προώθησης τους ως προϊόν υψηλής προστιθέμενης αξίας - Παντελή, Αναστασία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Τα σμέουρα αποτελούν μια καλλιέργεια, με γεωγραφική εξάπλωση σε όλες τις ηπείρους της Γης, με εξαίρεση την Ανταρκτική. Από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η φαρμακευτική χρήση του φυτού και αργότερα έγινε εξημέρωση του, με την καλλιέργεια σε κήπους, για κατανάλωση του νωπού καρπού. Σήμερα η καλλιέργεια σμέουρων και γενικότερα των μικρών οπωροφόρων είναι παγκοσμίως διαδεδομένη, με την καλλιεργούμενη έκταση να έχει αυξητική τάση από την δεκαετία του 1960 μέχρι και σήμερα. Η αύξηση αυτή συνεπάγεται και την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σε τόνους καρπού ανά έτος. Η σύγχρονη τάση για κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και βελτίωση του φυτού και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών. Με την Ευρώπη να αποτελεί την ήπειρο με την μεγαλύτερη παραγωγή ανά έτος στα σμέουρα, το ενδιαφέρον για καλλιέργεια σμέουρων και μικρών οπωροφόρων στρέφεται και προς την Κύπρο. Για την ανάπτυξη και την δημιουργία νέων κλάδων παραγωγής, όπως τα σμέουρα για την Κύπρο, είναι απαραίτητη η γνώση των μορφολογικών και φυσιολογικών χαρακτηριστικών του φυτού, των απαιτήσεων σε περιβαλλοντικές και καιρικές συνθήκες και η εφαρμογή κατάλληλων καλλιεργητικών πρακτικών. Ο συνδυασμός των προαναφερόμενων και η συνεχής συνεργασία με ειδικά καταρτισμένα άτομα θα αποτελέσουν το κλειδί για την επιτυχία της νέας καλλιέργειας. Στην Κύπρο υπάρχουν φυτείες σμέουρων ηλικίας 10 ετών που απαιτούν βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη, καθώς γίνονται προσπάθειες για εγκατάσταση νέων. Στόχος της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η ‘γνωριμία’ με την καλλιέργεια σμέουρων και η εκτίμηση της κατάστασης στην Κύπρο.
Keywords: Σμέουρα; Μορφολογικά-φυσιολογικά χαρακτηριστικά; Απαιτήσεις καλλιέργειας; Νέες καλλιέργειες