Αξιοποίηση συστημάτων επαυξητικής και εναλλακτικής επικοινωνίας στο : Ίδρυμα Πρoστασίας και Αποκατάστασης Παιδιών και Νέων με νοητική υστέρηση "Η Θεοτόκος" - Νικολάου, Μαρία (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Εισαγωγή: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (EEE) ορίζεται ως “ο τομέας κλινικής πρακτικής που επιχειρεί να αντισταθμίσει”, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, τις δυσκολίες των ατόμων που παρουσιάζουν σοβαρές επικοινωνιακές διαταραχές (ASHA, 1989). Σύστημα ΕΕΕ αποτελεί “μία ολοκληρωμένη ομάδα πολλαπλών στοιχείων” που περιλαμβάνει διάφορες μορφές ΕΕΕ (με ή χωρίς βοήθημα), όπως και σύμβολα, τεχνικές και στρατηγικές για την ενίσχυση της επικοινωνίας (ASHA, n.d.). Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η μελέτη των συστημάτων ΕΕΕ που χρησιμοποιούνται στο Ίδρυμα Προστασίας & Αποκατάστασης Παιδιών & Νέων με Νοητική Υστέρηση “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ” (Ι. Π. Α. Π. “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ”). Μεθοδολογία της Έρευνας: Για τη διεξαγωγή της έρευνας χορηγήθηκε ερωτηματολόγιο και πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στις λογοθεραπεύτριες του ιδρύματος “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ”. Αποτελέσματα: Τα συστήματα ΜΑΚΑΤΟΝ και PECS χρησιμοποιούνται στο ίδρυμα “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ”. Συζήτηση: Τα συστήματα ΜΑΚΑΤΟΝ και PECS χρησιμοποιούνται στο ίδρυμα “Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ” λόγω της προαγωγής των γλωσσικών δεξιοτήτων και της λειτουργικής επικοινωνίας ατόμων με σοβαρές γνωστικές, γλωσσικές και επικοινωνιακές διαταραχές.
Keywords: Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία (EEE); ΜΑΚΑΤΟΝ; PECS