Δημιουργία χαρακτήρων για ταινία animation, από την ύστερη εποχή του χαλκού στην Κύπρο, χωρίς στερεοτυπικό χαρακτήρα - Skriptsova, Oleksandra (My University, 2023)
Η έρευνα αυτή και το έργο που απορρέει από αυτήν στοχεύει στο να προτείνει μια προσέγγιση στο animation υπό το πρίσμα της κυπριακής ιστορίας της τέχνης ειδικότερα στον σχεδιασμό χαρακτήρα. Κύρια πηγή έμπνευσης αποτελεί η μακροχρόνια ιστορία της τέχνης της Κύπρου, η οποία έχει τραβήξει ενδιαφέρον σε ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, χωρίς ωστόσο να έχει αξιοποιηθεί τόσο σε κινούμενες ταινίες. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη τεσσάρων χαρακτήρων για μία υποθετική ταινία animation. Οι χαρακτήρες αυτοί είναι βασισμένοι σε αρχαία ειδώλια της Κυπριακής προϊστορίας ( Ύστερη εποχής του χαλκού ΙΙΙ 1600 – 1050 π.Χ.). Μέσω του σχεδιασμού τους, προσδίδετε διακριτή προσωπικότητα / μορφολογία, ιδιόμορφη κινησιολογία, εξατομικευμένες εκφράσεις και ιδιοσυγκρασιακή παρουσία. Το έργο χωρίζεται σε δύο κύρια στάδια τα οποία αναπτύσσονται παράλληλα. Στο πρώτο στάδιο είναι η θεωρητική διερεύνηση δημιουργίας χαρακτήρων και μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο της ύστερης εποχής του χαλκού, στα ειδώλιά και τον πολιτισμό της. Στο δεύτερο στάδιο είναι ο σχεδιασμός των χαρακτήρων με δημιουργική επεξεργασία της εικόνας των προϊστορικών ειδωλίων βάσει των αρχών σχεδιασμού χαρακτήρων όπως αυτός εφαρμόζεται στη βιομηχανία του κινηματογράφου του animation και αντλώντας έμπνευση από άλλους δημοφιλείς χαρακτήρες ταινιών animation. Παράλληλα γίνεται καταγραφή της διαδικασίας δημιουργίας τους με φωτογραφίες και μια μικρή ανάλυση για την κάθε φωτογραφία. Τέλος, δημιουργήθηκαν κύκλοι κινήσεων για κάθε χαρακτήρα, με σκοπό να παρουσιαστεί η κινησιολογία του στις πιο χαρακτηριστικές της εκφάνσεις.
Keywords: Σχεδιασμός χαρακτήρα; κινουμένη εικόνα; φύλλο μοντέλου; κύκλοι κίνησης; Character design; animation; model sheet; Αnimation cycles