Παρακολούθηση μετακινήσεων του τροσδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου ελέγχου στο φράγμα του Κούρη στην Κύπρο - Κωνσταντίνου, Κώστας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2013)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο την παρακολούθηση των μετακινήσεων του τριδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου έλεγχου στο φράγμα του Κούρη στην Κύπρο, με χρήση τεχνολογίας GNSS. Σκοπός είναι η μέτρηση του δικτύου και επίλυση σε δύο φάσεις μέτρησης, με σκοπό τον έλεγχο - προσδιορισμό των μετακινήσεων της ευρύτερης περιοχής του φράγματος. Η πτυχιακή εργασία αναπτύσσεται στα ακόλουθα κεφάλαια. Στο Κεφάλαιο 1, γίνεται μια πλήρης περιγραφή του φράγματος του Κούρη. Επίσης αναλύονται όλα τα γεωλογικά, υδρολογικά και τεχνικά χαρακτηριστικά του φράγματος. Τέλος γίνεται μια αναφορά για το αντικείμενο της εργασίας που θα ακολουθήσει. Στο Κεφάλαιο 2, περιγράφεται διεξοδικά το Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού και οι μέθοδοι δορυφορικών μετρήσεων. Γίνεται αναφορά για τις τεχνικές μετρήσεων και τα σφάλματα που προκύπτουν. Τέλος σε αυτό το κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση μεθοδολογίας του προσδιορισμού μετακινήσεων με χρήση συστημάτων GNSS. Το Κεφάλαιο 3, αναφέρεται στο γεωδαιτικό τριδιάστατο δίκτυο ελέγχου στο φράγμα του Κούρη, στις μετρήσεις Ιης και ΙΙης φάσης που έγιναν κατά την περίοδο Αύγουστος - Δεκέμβριος 2006 και τέλος γίνεται αναφορά πως έγιναν οι επιλύσεις και έλεγχος μετακινήσεων για την περίοδο αυτή. Το Κεφάλαιο 4, αναφέρεται στην επαναμέτρηση του τριδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου έλεγχου (IΙΙη φάση) στο φράγμα του Κούρη, στην επιλογή του γεωδαιτικού δέκτη και τέλος αναλύεται η μεθοδολογία των μετρήσεων, η επεξεργασία των παρατηρήσεων και οι επιλύσεις των βάσεων (baselines). Στο Κεφάλαιο 5, περιγράφονται οι επιλύσεις του τριδιάστατου δικτύου, οι συγκρίσεις και οι υπολογισμοί των μετακινήσεων. Επίσης γίνεται ο υπολογισμός απολύτων μετακινήσεων και σχετικών μετακινήσεων. Τέλος, στο Κεφάλαιο 6, αναφέρονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τον έλεγχο μετακινήσεων για το δίκτυο τριδιάστατου ελέγχου. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις που απορρέουν από την παρούσα εργασία
Keywords: Τρισδιάστατο γεωδαιτικό δίκτυο; Κούρης; GNSS