Συντήρηση στην οδοποιία - Χριστοφόρου, Ανδρονίκη (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Cyprus University of Technology, 2011)
Ως κύρια Συντήρηση των στοιχείων του αυτοκινητόδρομου ορίζεται το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν ως σκοπό την πλήρη αποκατάσταση της ποιοτικής και δομικής του κατάστασης. Περιλαμβάνουν εργασίες μικρής και μεγάλης έκτασης, όπως αποκατάσταση, βελτιώσεις και επισκευής των στοιχείων του αυτοκινητόδρομου. Συνοπτικά οι εργασίες της συντήρησης αφορούν : α) Εργασίες στοιχειώδους συντήρησης Εύκαμπτων Οδοστρωμάτων β) Εργασίες συντήρησης μεγάλης έκτασης Εύκαμπτων Οδοστρωμάτων γ) Εργασίες σε τεχνικά έργα Εύκαμπτων Οδοστρωμάτων Όλες οι πιο πάνω κατηγορίες συντήρησης έχουν τον ίδιο ακριβώς σκοπό, να αποκαταστήσουν ζημιές κυρίως στα οδοστρώματα, επίσης στην κάθετη και οριζόντια σήμανση αλλά και σε διάφορα τεχνικά έργα τα οποία στηρίζουν στην Οδό. Αυτά μπορεί να είναι πρανές, αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμοί, διαγραμμίσεις, στηθαία ασφάλειας, αλλά οποιασδήποτε άλλη ζημιά στην οδό η οποία επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα την ορθή λειτουργία, την ασφάλεια αλλά και την αξιοπιστία της. Το παρόν τεύχος ασχολείται με όλα τα πιο πάνω είδη συντήρησης καθώς επίσης δίνονται παραδείγματα προβλημάτων από πεδίο αλλά ταυτόχρονα επιχειρείται να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις για το κάθε πρόβλημα.
Keywords: Οδόστρωμα; Road surface