Εκτίμηση μικρό-μετακινήσεων του τοπικού δικτύου της ΑΗΚ κατά την περίοδο 2012-2016 με χρήση δορυφορικών μετρήσεων GNSS - Ευαγγέλου, Ζωή (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Σχολή Μηχανικής και Τεχνολογίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2016)
Στην ακόλουθη έρευνα παρουσιάζονται οι μετρήσεις και η επίλυση του τρισδιάστατου γεωδαιτικού δικτύου στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό ΑΗΚ στο Βασιλικό με τη χρήση δεκτών GNSS. Εφαρμόστηκε η μέθοδος του σχετικού στατικού εντοπισμού θέσης για βέλτιστη ακρίβεια στις μετρήσεις. Οι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν είναι μετρήσεις που έγιναν από φοιτητές του ΤΕΠΑΚ το 2012 και μετρήσεις που πάρθηκαν κατά την διεξαγωγή της μελέτης, το 2016 ώστε να υπολογιστούν οι πιθανές μικρομετακινήσεις στην περιοχή το χρονικό διάστημα 2012-2016. Για καλύτερη κατανόηση της εργασίας καταγράφηκαν διάφορα σχετικά άρθρα, γενική βιβλιογραφία για τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, τους δέκτες GNSS, το δορυφορικό σήμα, τις παρατηρήσεις και το χρόνο GPS, τα σφάλματα GPS και διάφορα μαθηματικά μοντέλα προσδιορισμού θέσης. Για καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων καταγράφηκαν τα δίκτυα GPS, οι σταθμοί IGS και ο σταθμός NICO. Επίσης σημειώνονται αναλυτικά οι εργασίες πεδίου, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε, η προετοιμασία και η διαδικασία των μετρήσεων. Ακόμη καταγράφηκαν οι εργασίες γραφείου, η επίλυση του δικτύου με το λογισμικό Geo Office και η επίλυση με το λογισμικό GrafNet. Αφού έγινε η επίλυση του δικτύου και υπολογίστηκαν οι συντεταγμένες για κάθε σταθμό του δικτύου υπολογίστηκαν οι μικρομετακινήσεις τις περιοχής. Επίσης έγινε σύγκριση των δύο λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν. Κατά την ολοκλήρωση της μελέτης διεξήλθαν κάποια συμπεράσματα και έγιναν προτάσεις σχετικά με την βέλτιστη αξιοποίηση του δικτύου σε μελλοντικές εργασίες.
Keywords: Δίκτυα GPS; Δέκτες GNSS; Σχετικός Στατικός Εντοπισμός Θέσης; Μικρομετακινήσεις; Λογισμικό Geo Office; Λογισμικό GrafNet; GPS networks; GNSS receivers; Static Relative Positioning; Deformation monitoring; Geo Office Software; GrafNet Software