Στρατηγικές Αντιμετώπισης και Πρόληψης σε καταστάσεις Διαβητικών Έλκων Ποδιού - Μουρουζίδης, Κύπρος (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Σκοπός: Η Συγκεκριμένη ανασκόπηση εστιάζεται περισσότερο στην καλύτερη πρόληψη ακόμα και αντιμετώπιση κατά του διαβητικού ποδιού και στην καλύτερη απόδοση θεραπείας σε περίπτωση αντιμετώπισης προχωρημένου σταδίου. Επίσης στην καλύτερη εκπαίδευση τόσο νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και διαβητικών ασθενών. Υλικό - Μέθοδος: Έγινε συστηματική ανασκόπηση σε βάσεις δεδομένων όπως PubMed & Cochrane, κατά την διάρκεια περιόδου Οκτωβρίου μέχρι Τέλη Απριλίου.. Λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τα κριτήρια εισαγωγών είναι “Diabetic foot Ulcer”, “Prevention Strategies”, “Prevention and management όπου χρησιμοποιήθηκαν με τυχαία σειρά και δοκιμή .Η Ανασκόπηση αυτή περιλαμβάνει τυχαιοποιημένες δοκιμές άρθρων από το 2015-2020 σε Αγγλική ή Ελληνική γλώσσα. Αποτελέσματα: Από την αρχική αναζήτηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας προέκυψαν 1518 άρθρα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους περιορισμούς της μηχανής αναζήτησης (όρια: ημερομηνίες δημοσίευσης: τελευταία 5 χρόνια, είδη: άνθρωποι, Γλώσσα: Αγγλικά), με αποτέλεσμα 576 άρθρα. Απορρίψαμε 550 + - άρθρα που δεν πληρούσαν τα κριτήρια ή δεν σχετίζονται με το θέμα αυτής της εργασίας. Από τα 25 άρθρα που μελετήθηκαν πλήρως απορρίφθηκαν 17 άρθρα, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια συμπερίληψης. Συνολικά, 8 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές περιλήφθηκαν σε αυτήν την κριτική. Συμπεράσματα: Αρχικά η νοσηλευτική εκπαίδευση σχετικά με το διαβητικό πόδι και τα μέτρα πρόληψης μπορούν να βοηθήσουν σε αποτελέσματα σε θέματα έλλειψης γνώσης και αντιμετώπισης σε απώλειες ακρωτηριασμού ποδιού ακόμα και σε μεγάλου βαθμού μολύνσεις με τελικό αποτέλεσμα μέχρι και το θάνατο. Κάποιες από τις έρευνες αυτές δείχνουν ότι με καλύτερη γνώση και του ασθενή όσο και του προσωπικού Επαγγελματία υγείας να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την αποφυγή και πρόληψη κατά της επίπτωσης του διαβητικού ποδιού και τις καλύτερης ρύθμισης του διαβήτη, όσο και τη μείωση κατά τη νοσοκομειακή περίθαλψη και έτσι μειώνοντας και το κόστος που υψώνεται περίπου στα 8800 με 16900 ευρώ ανά περιστατικό ακρωτηριασμένου ποδιού.
Keywords: Στρατηγικές αποτροπής; Διαβητικό πόδι; Prevention strategies; Diabetic foot ulcer