Γεωμετρική Τεκμηρίωση Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τερατσιώτη στο Αυγόρου - Μιχαήλ, Χριστίνα (My University, 2022)
Οι έρευνες που άπτονται το πεδίο της φωτογραμμετρίας τον τελευταίο καιρό έχουν θεμελιώσει έννοιες και μεθόδους στην καταγραφή και γεωμετρική τεκμηρίωση μνημείων. Όπου οι διαδικασίες αυτές είναι απαραίτητο βήμα για την προστασία αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στην εργασία αυτή σκοπός είναι η γεωμετρική τεκμηρίωση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Τερατσιώτη στο Αυγόρου. Η αποτύπωση του ναού πραγματοποιήθηκε με συνδυαστικές μεθόδους. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν είναι η γεωμετρική τεκμηρίωση με την χρήση της φωτογραμμετρίας και η αποτύπωση με την χρήση επίγειου σαρωτή laser. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και η τοπογραφική μέθοδος για τον προσδιορισμό των θέσεων των φωτοσταθερών με απώτερο σκοπό τον προσανατολισμό και τον προσδιορισμό θέσης του τρισδιάστατου μοντέλου. Πιο κάτω αναλύονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την συλλογή των δεδομένων αλλά και η διαδικασία επεξεργασίας τους. ούτος ώστε να δημιουργηθούν οι ορθοφωτοχάρτες των τεσσάρων όψεων του ναού. το τρισδιάστατο ψηφιακό μοντέλο αλλά και οι τομές. Τέλος σχολιάζονται τα αποτελέσματα καθώς επίσης και τα λάθη αλλά και οι δυσκολίες που προέκυψαν καθ' όλη την διάρκεια των εργασιών. Παρατίθενται επίσης και κάποιες εισηγήσεις που θα μπορούσαν να συνδράμουν στο να υπάρξει ένα βέλτιστο αποτέλεσμα
Keywords: Γεωμετρική τεκμηρίωση; Αποτύπωση; Φωτογραμμετρία; Επίγειος σαρωτής laser; Ορθοφωτοχάρτες; Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Τερατσιώτη; Geometric documentation; Survey-geometric recording; Photogrammetry; Terrestrial laser scanner; Orthophotomaps; Saint George’s Teratsioti Temple in Avgorou