Η παιδική εικονογράφηση και ζωγραφική και η εξελίξη της δημιουργικότητας στην γραφιστική τέχνη - Νικόδημου, Αχιλλέως (Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επικοινωνίας, Canon Europe, Matera European Photography (ME.PH), Matera Diffusa, Cyprus University of Technology, 2017)
Για τους επαγγελματίες γραφιστικής τέχνης στην Κύπρο, η δημιουργικότητα θεωρείται ένας υποκειμενικός και πρωτότυπος τρόπος προσέγγισης στην κατανόηση διαφόρων θεμάτων και συνδέεται όχι τόσο με μια ριζοσπαστική ίδεα αλλά με ένα καινοτόμο, αυθεντικό και ευφάνταστο τρόπο συνδυασμού υπάρχουσων ιδεών. Η έρευνα προσδιόρισε 8 παράγοντες επηρεασμού της δημιουργικότητας, οι οποίοι συνδέθηκαν με την παιδική εικονογράφηση και ζωγραφική. Οι παράγοντες αυτοί ιεραρχήθηκαν με βάση την σημαντικότητα τους, ως εξης: φαντασία, χρώμα, συμβολισμός, δημιουργική σκέψη, ισορροπημένος συνδυασμός εικόνας-κειμένου, ιδιότυπες ανθρώπινες φιγούρες, σύνθεση-θεματολογία και δημιουργικό περιβάλλον. Η φαντασία θεωρήθηκε ως απαραίτητη συνθήκη για την εξέλιξη της δημιουργικότητας και το χρώμα, ο συμβολισμός και η δημιουργική σκέψη συνδέθηκαν άμεσα με έναν πρωτότυπο τρόπο συνδυασμού υπάρχουσων ιδεών. Ο ισορροπημένος συνδυασμός εικόνας-κειμένου θεωρήθηκε σημαντικός μόνο αν το κείμενο είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να αναδείξει τις πιο σημαντικές διαστάσεις της εικόνας. Η χρήση ιδιότυπων ανθρώπινων φιγούρων και η σύνθεση/θεματολογία συνδέθηκαν με την συναισθηματική νοημοσύνη. Τέλος, το δημιουργικό περιβάλλον μόνο έμμεσα μπορεί να επηρεάσει την δημιουργικότητα, δηλ. μέσα απο την καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης. Η έρευνα ανέδειξε 6 μηχανισμούς εξέλιξης της δημιουργικότητας, ως εξής: καλλιέργεια φαντασίας, καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης, εξέλιξη καινοτόμας αντίληψης στα πράγματα, καλλιέργεια κριτικής αντίληψης, συνέχιση τεχνικής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης και επιδίωξη διαμόρφωσης κατάλληλου περιβάλλοντος δημιουργίας. Oι μηχανισμοί οδήγησαν στην εξαγωγή 6 εισηγήσεων για σχεδιασμό πολιτικής για τον γραφιστικό τομέα στην Κύπρο, ως εξης: εισαγωγή μαθημάτων με δημιουργικό περιεχόμενο στην δημοτική και μέση εκπαίδευση, κρατική υποστήριξη για συνεχιζόμενη τεχνική εκπαίδευση των επαγγελματιών γραφιστικής τέχνης, οργανωμένη ενημέρωση του κοινού για τον ρόλο της γραφιστικής τέχνης στην σύγχρονη κοινωνία, οργανωμένη ενημέρωση των επαγγελματιών που συνεργάζονται με τους επαγγελματίες γραφίστες για την φύση και λειτουργία της γραφιστικής τέχνης, καλλιέργεια μιας πιο εξωστρεφής κουλτούρας στον Κυπριακό γραφιστικό τομέα μέσα απο την δημιουργία ενός οργανωμένου φορέα αντιπροσώπευσης των επαγγελματιών γραφίστων, οργανωμένη πολιτική ανάδειξης της γραφιστικής τέχνης ως ένα δημιουργικό επιστημονικό τομέα που στοχεύει στην αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιώντας πρωτότυπους τρόπους σκέψης και επικοινωνίας.
Keywords: Δημιουργικότητα; Φαντασία; Πρωτοτυπία; Αυθεντικότητα; Καινοτομία; Γραφιστική τέχνη; Παιδική ζωγραφική; Εικονογράφηση; Κύπρος; Creativity; Imagination; Originality; Authenticity; Innovation; Graphic design; Children painting; Illustration; Cyprus