Λεβοσιμεντάνη για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των οργάνων στη σήψη σε ασθενείς στη ΜΕΘ - Αβρααμίδου, Μαρία (My University, 2023)
Εισαγωγή: Η σήψη είναι ένα συχνό φαινόμενο που προβληματίζει τους επαγγελματίες υγείας, αφού είναι κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως και λόγω αυτού οφείλονται οι περισσότερες εισαγωγές στις ΜΕΘ. Οι νοσηλευτές είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη της σήψης και για την έγκαιρη χορήγηση φαρμάκων. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου λεβοσιμεντάνη στο τμήμα της εντατικής για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των οργάνων στη σήψη. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε βάσεις δεδομένων (SCOPUS, CI-NAHL, PUBMED) με λέξεις κλειδιά ( Levosimendan, Septic shock or Sepsis, Organ Dysfunction or Organ failure, Intensive Care or Intensive care unit) σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρησιμοποιώντας το AND και OR Αποτελέσματα : Η αναζήτηση κατέληξε σε 6 μελέτες, κατά την περίοδο 2014 – 2022, που πληρούσαν τα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι μικρή δόση λεβοσιμεντάνης δεν μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας ή να ενισχύσει τις αναπνευστικές, ηπατικές, νεφρικές και πηκτικές λειτουργίες, αλλά θα μπορούσε να συντομεύσει τις ημέρες της ΜΕΘ και της παραμονής στο νοσοκομείο. Υπάρχει βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μικρή δόση λεβοσιμεντάνης είναι πολύτιμη για ασθενείς με σήψη. Συμπεράσματα : Ο μικρός αριθμός των μελετών καθώς και η ύπαρξη μεθοδολογικών περιορισμών που σχετίζονται με τη δειγματοληψία και τον αριθμό των συμμετεχόντων σε ορισμένες μελέτες δυσκολεύουν τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Παρόλα αυτά η χρήση της λεβοσιμεντάνης φαίνεται ότι δεν έχει βοηθήσει στην πρόληψη της δυσλειτουργίας των οργάνων αλλά θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διερεύνηση των μελετών.
Λεβοσιμεντάνη για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των οργάνων στη σήψη σε ασθενείς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Keywords: Levosimendan; Septic shock or Sepsis; Organ Dysfunction or Organ failure; Intensive Care; Intensive care unit