Η επίδραση της φροντίδας Kangaroo στη διαχείριση του πόνου των νεογνών - Μιχαήλ, Χριστίνα (Department of Nursing, Faculty of Health Sciences, Cyprus University of Technology, 2020)
Εισαγωγή: Τα περισσότερα νεογνά υποβάλλονται σε οδυνηρές διαδικασίες και εξετάσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες ζωής τους. Η μείωση του πόνου από ιατρικές ή νοσηλευτικές διαδικασίες στα νεογνά είναι δυνατή μέσω της φροντίδας δέρμα-με-δέρμα ή αλλιώς «Kangaroo Care» που αποτελεί μια ασφαλή εναλλακτική μέθοδο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διεξαχθεί συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της φροντίδας Kangaroo στα νεογνά έναντι της συνήθους φροντίδας, όσον αφορά τη διαχείριση του διαδικαστικού πόνου κατά τη φροντίδα. Υλικό και Μέθοδος: Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση προηγούμενων μελετών για το θέμα στη Cochrane Library και ερευνητικών άρθρων στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Pubmet, CINAHL, αλλά και Scopus με συνδυασμό των λέξεων-κλειδιών: «kangaroo care» ή «skin to skin» ή «kangaroo mother care» ή «skin-to-skin» ή «chest-to-chest» ή «skin contact», «pain relief» ή «pain control» ή «pain management» ή «pain reduction», «neonate» ή «newborn». Στην ανασκόπηση συμπεριλήφθηκαν 9 μελέτες με κριτήρια ένταξης να είναι δημοσιευμένα στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα την τελευταία πενταετία, να έχουν πλήρες κείμενο, να αποτελούν ποιοτικές ή ποσοτικές μελέτες και να διερευνούν τη συμβολή της φροντίδας Kangaroo στη διαχείριση νεογνικού πόνου. Αποτελέσματα: Η αναζήτηση κατέληξε σε 9 μελέτες, κατά την περίοδο 2014-2019, που πληρούσαν τα προκαθορισμένα κριτήρια. Μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως η φροντίδα Kangaroo συμβάλλει στην ανακούφιση του πόνου των πρόωρων νεογνών λόγω των εξετάσεων που υποβάλλονται. Παράλληλα, εναλλακτικές μορφές της φροντίδας Kangaroo ή ο συνδυασμός της με τη μουσικοθεραπεία και το θηλασμό ευνοεί ακόμη περισσότερο στην ανακούφιση του νεογνικού πόνου. Συμπεράσματα: Η φροντίδα Kangaroo είναι μια αποτελεσματική παρέμβαση για τη διαχείριση του πόνου πρόωρων νεογνών.
Keywords: Kangaroo care; Νεογνά; Νεογνικός πόνος; Φροντίδα δέρμα-με-δέρμα; Συστηματική ανασκόπηση; Kangaroo care; Neonates; Neonatal pain; Skin-to-skin care; Literature review