Η εσωτερική διάσταση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στους επικοινωνιακούς οργανισμούς: μια διερευνητική μελέτη στην Κύπρο - Μοδέστου, Κυριακή Καρολίνα (Department of Communication and Internet Studies, Faculty of Communication and Media Studies, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία με τίτλο «Η εσωτερική διάσταση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στους Επικοινωνιακούς Οργανισμούς: Μια διερευνητική μελέτη στην Κύπρο» εκπονήθηκε από την Κυριακή Καρολίνα Μοδέστου, φοιτήτρια του τμήματος «Επικοινωνίας και σπουδών διαδικτύου» του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, υπό την επίβλεψη της Δρ. Παρασκευής Δεκούλου. Στόχος της έρευνας είναι η διερεύνηση της εσωτερικής διάστασης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) στους οργανισμούς Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) στην Κύπρο, ώστε να διαπιστωθεί ο τρόπος επίδρασης της στους εργαζομένους. Για τον σκοπό αυτό ελέγχονται οι μεταβλητές, Εργασιακή Ικανοποίηση, Εργασιακή Επίδοση, Ηγεσία και Οργανωσιακή Εικόνα. Οι μεταβλητές αυτές επιλέγονται για να διαπιστωθεί ο αντίκτυπος που έχουν στους εργαζομένους λόγω της άμεσης συσχέτισης τους με την ΕΚΕ και της θετικής επίδρασης στο εσωτερικό περιβάλλον εργασίας. Μέσω των ερευνητικών ερωτημάτων, εξετάζεται κατά πόσο (α) η υιοθέτηση πρακτικών ΕΚΕ μπορεί να επηρεάσει την εργασιακή ικανοποίηση και εργασιακή επίδοση και (β) κατά πόσο επηρεάζουν οι πρακτικές ΕΚΕ την ηγεσία και την οργανωσιακή εικόνα. Μέσα από την βιβλιογραφική επισκόπηση αναδύεται η συσχέτιση των επιλεγμένων εξαρτημένων μεταβλητών με την ΕΚΕ καθώς και οι σχέσεις μεταξύ των εξαρτημένων μεταβλητών. Επιπρόσθετα το θεωρητικό πλαίσιο, προβάλλει δυο αλληλένδετες θεωρίες που βασίζεται η παρούσα έρευνα, τη θεωρία των ενδιαφερόμενων μερών και τη θεωρία της ΕΚΕ. Η συγκεκριμένη μελέτη ακολουθεί την ποσοτική προσέγγιση και ως εργαλείο συλλογής δεδομένων χρησιμοποίησε το ερωτηματολόγιο, καθώς και την ανάλυση των αποτελεσμάτων με στατιστική ανάλυση. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από επτά επικοινωνιακούς οργανισμούς με το σύνολο των απαντημένων ερωτηματολογίων να είναι εκατό πέντε. Με την ανάλυση των απαντήσεων, διαπιστώθηκε πως υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της ΕΚΕ και της Εργασιακής Ικανοποίησης, της Ηγεσίας και της Οργανωσιακής Εικόνας, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε η σχέση μεταξύ της ΕΚΕ και της Εργασιακής Επίδοσης. Επίσης, διαπιστώθηκε μια θετικά ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της Ηγεσίας και της Εργασιακής Ικανοποίησης καθώς και της Οργανωσιακής Εικόνας με την Εργασιακή Ικανοποίηση. Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η ΕΚΕ και ο σημαντικός πυλώνας επιδίωξης της, το ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, η έρευνα αυτή είναι σημαντική να ληφθεί υπόψη από τους επικοινωνιακούς οργανισμούς, ώστε να αποκτήσουν ικανοποιημένους και αποδοτικούς εργαζομένους, μέσα από ηθικές ηγετικές πρακτικές που θα εμπλουτίζουν την εικόνα και την ποιότητα του οργανισμού.
Keywords: Εταιρική κοινωνική ευθύνη; Εργασιακή ικανοποίηση; Εργασιακή επίδοση; Ηγεσία; Οργανωσιακή εικόνα; Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας; Corporate social responsibility; Job satisfaction; Job performance; Leadership; Organizational image; Media