Παρακολούθηση καμένων εκτάσεων στην Κύπρο με την βοήθεια της Τηλεπισκόπησης - Παρασκευά, Αριάδνη (My University, 2022)
Αρχικά, ο συγγραφέας στην πιο κάτω πτυχιακή αναφέρεται στον κλάδο της Τοπογραφίας, η οποία επεξεργάζεται κυρίως την Γη. Η Τοπογραφία ασχολείται με την γεωργία, την αρχαιολογία, την διαχώριση οικοπέδων κτλ. Έπειτα, η Τηλεπισκόπηση είναι ένα μέρος της Τοπογραφίας και βοήθα στις χρήσεις γης. Από τους δορυφόρους που υπάρχουν στο διάστημα, λαμβάνονται δορυφορικές εικόνες σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα, σε μεγάλη έκταση, χωρίς ανθρώπινη επαφή και επί παρόντος παρουσία. Επίσης, από τις δορυφορικές λήψης παίρνονται διάφορα δεδομένα για τις χρήσης της γης, όπως για παράδειγμα το είδος της βλάστησης, το χρώμα της βλάστησης, την καμένη έκταση και το τι κάηκε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Να σημειωθεί, πως μια δορυφορική εικόνα περιέχει σφάλματα και πρέπει να επεξεργαστεί πρώτα με ραδιομετρική ή γεωμετρική διόρθωση. Επιπλέον, από τις φασματικές υπογραφές που έχει μια διορθωμένη δορυφορική εικόνα για παράδειγμα, μιας περιοχής βλάστησης, μπορεί να κατανοηθεί από τα επίπεδα της και τις τιμές της, τις περιοχές δεν είναι υγιές, νεκρή ή υγιές η βλάστηση. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί δορυφόροί σε ενεργή κατάσταση και με πολύ καλά ψηφιακά χαρακτηριστικά. Τέλος, αναφέρεται πώς με την βοήθεια της Τηλεπισκόπησης μπορούν να γίνουν αρκετές επανάληψής για την μέτρηση δεδομένων κ.α.
Keywords: Δορυφόρος; Φασματική υπογραφή; Τηλεπισκόπηση; Φωτοερμηνεία και ραδιομετρική – γεωμετρική διόρθωσή; Δορυφορικές εικόνες; Λήψεις; Satellite; Spectral signature; Remote sensing; Photo interpretation and radiometric - geometric correction; Satellite images; Shots