Χορήγηση του δείκτη επικοινωνιακής αποτελεσματικότητας (ΔΕΑ) σε επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου - Συμεού, Συμώνη (Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2020)
Η παρακάτω μελέτη εμπίπτει το επιστημονικό πεδίο της Λογοθεραπείας, και αφορά μια ευρέως διαδεδομένη νευρολογική διαταραχή της επικοινωνίας, το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη αυτή εξετάζει τη λειτουργική επικοινωνία και εστιάζεται στην κοινωνική συμμετοχή των επιζώντων ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίοι βρίσκονται στη χρόνια φάση της αφασίας. Έχει γίνει προσαρμογή του Δείκτη Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας (ΔΕΑ) από τα αγγλικά στα ελληνικά. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο έχει χορηγηθεί σε 17 επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου με χρόνια αφασία και στους φροντιστές τους, με μέσο όρο ηλικίας ασθενών 75,71 χρόνια και τυπική απόκλιση (SD=18,64). Έχει επιλεχθεί το συγκεκριμένο θέμα, γιατί θεωρώ ότι κατέχει εξέχουσα σημασία στο ερευνητικό πεδίο για τη βελτίωση της λειτουργικής επικοινωνίας, καθώς και της κοινωνικής συμμετοχής των αφασικών ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και κατ’ επέκταση της παροχής μιας πιο λειτουργικής ποιότητας ζωής. Στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας, επιλέχθηκαν βιβλία και άρθρα από διάφορες βάσεις δεδομένων. Αυτές οι πηγές δημιουργούν τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, που αποτελεί και το πρώτο μέρος της μελέτης αυτής και αφορά το πιο θεωρητικό κομμάτι στο οποίο δίνονται κάποιοι ορισμοί. Το δεύτερο μέρος της μελέτης αφορά τη μεθοδολογία που έχει ακολουθηθεί στην παρούσα έρευνα. Τα αποτελέσματα καθώς και τα τελικά συμπεράσματα παρουσιάζονται στο τρίτο μέρος της έρευνας. Μετέπειτα, στο τέταρτο μέρος γίνεται συζήτηση, ερμηνεία καθώς και σχολιασμός των αποτελεσμάτων. Αργότερα, διεξάγονται κάποια συμπεράσματα και εν κατακλείδι είναι ο επίλογος. Στο τέλος, στα παραρτήματα εμπεριέχεται το ερωτηματολόγιο το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα καθώς και κάποια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εργαλείου.
Keywords: Εγκεφαλικό επεισόδιο; Αφασία; Λειτουργική επικοινωνία; Κοινωνική συμμετοχή; Δείκτης Επικοινωνιακής Αποτελεσματικότητας (ΔΕΑ); Stroke; Aphasia; Functional communication; Social participation; Communicative Effectiveness Index (CETI)