Θερμοκρασιακή εξάρτηση της δημιουργίας πυρήνων διοξειδίου του άνθρακα σε υδατικά αερολύματα - Νεάρχου, Ειρήνη (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Μελετήθηκαν μοντέλα της δυναμικής συμπεριφοράς του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τη μετάβασή του από την υδάτινη στην αέρια φάση, για ένα εύρος διαφορετικών θερμοκρασιών με σταθερή πίεση. Η παρούσα διατριβή αφορά τη θεωρητική μελέτη και το σχεδιασμό μοντέλου-δομής υδατικών αερολυμάτων εμπλουτισμένων με CO2 με τη χρήση γραφικού περιβάλλοντος σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εξειδικευμένο λογισμικό προσδιορίζει τη δομή χαμηλότερης ενέργειας βάσει της Μοριακής Μηχανικής και τη χρόνο-εξαρτώμενη συμπεριφορά του με βάση τη Μοριακή Δυναμική. Σκοπός της μελέτης ήταν η εφαρμογή – και αξιολόγηση – της μεθόδου της Μοριακής Δυναμικής στη σωστή περιγραφή της δυναμικής συμπεριφοράς του CO2 σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Η διαδικασία που προσομοιώνεται αναφέρεται στη διαλυτότητα του CO2 κατά την μετάβαση του από τα νεφοσταγονίδια στο σύννεφο, σε βροχή και το έδαφος που εκφράζεται ως δημιουργία πυρήνων CO2 (φυσαλίδες) και κατ’ επέκταση ως αλλαγές στο pH της βροχής καθώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία.
Keywords: Διοξείδιο του άνθρακα; Υδάτινη φάση; Αέρια φάση; Υδάτινα αερολύματα