Χρήση ανθεκτικών ποικιλιών για την αντιμετώπιση του κυστονηματώδη της πατάτας Globodera pallida - Αρεστοπούλου, Ειρήνη (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2011)
Η πατατοκαλλιέργεια αποτελεί τη σημαντικότερη καλλιέργεια στην Κύπρο. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής εξάγεται τόσο σε άλλες χώρες της ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες. Οι ποικιλίες πατάτας που καλλιεργούνται στην Κύπρο ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των χωρών εισαγωγής και όχι στην ανάγκη αντιμετώπισης εχθρών ή ασθενειών της καλλιέργειας. Ο κυστογόνος νηματώδης της πατάτας (ΚΝΠ), Globodera pallida (Wollenweber) Behrens, είναι παθογόνο εδάφους που προκαλεί σημαντικές απώλειες στην παραγωγή. Οι παραγωγοί, για να μειώσουν τις απώλειες που προκαλεί ο G. pallida στην πατατοκαλλιέργεια, κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών νηματωδοκτόνων τα οποία έχουν αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλον όσο και στην ανθρώπινη υγεία. Η παρούσα μελέτη αποσκοπεί στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης του G. pallida με την αξιοποίηση ανθεκτικών ποικιλιών. Σε πρώτο στάδιο έγινε μοριακή ταυτοποίηση του G. pallida σε αγροτεμάχιο που ήταν προσβεβλημένο με τους παθότυπους Pa2/3 του G. pallida. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την παρουσία του είδους G. pallida. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πείραμα αξιολόγησης ανθεκτικών ποικιλιών σε συνδυασμό με νηματωδοκτόνα στον αγρό, όπου αξιολογήθηκαν οι ποικιλίες Innovator και Sante με πλήρη ανθεκτικότητα στους παθότυπους Pa2/3 του G. pallida. ς ευπαθής μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε η ποικιλία Annabelle. Μαζί με τις ανθεκτικές ποικιλίες αξιολογήθηκαν τα κοκκώδη νηματωδοκτόνα fosthiazate (οργανοφωσφορικό) και oxamyl (καρβαμιδικό), στις συνιστώμενες δόσεις. Οι μέσοι όροι των επεμβάσεων διαχωρίστηκαν σύμφωνα με την μέθοδο πολλαπλών δοκιμών κατά Tuckey και ελαχίστων τετραγώνων (LSD). Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντική μείωση του πληθυσμού του G. pallida στο έδαφος τόσο με τη χρήση ανθεκτικών ποικιλιών όσο και με το συνδυασμό τους με τα δύο νηματωδοκτόνα. Τα αποτελέσματα του ύψους παραγωγής και μεγέθους των κονδύλων των ανθεκτικών ποικιλιών, δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές σε καμία από τις επεμβάσεις, με ή χωρίς νηματωδοκτόνα. Στην ευπαθή ποικιλία Annabelle παρουσιάστηκε αύξηση του πληθυσμού του G. pallida στο έδαφος και μειωμένη παραγωγή στις επεμβάσεις χωρίς νηματωδοκτόνα, ενώ μείωση του πληθυσμού και αυξημένη παραγωγή παρατηρήθηκε στις επεμβάσεις με νηματωδοκτόνα.
Keywords: Πατάτα; Globodera pallida; Potatoes