Ένας πειραματικός σχεδιασμός ενός υποκειμένου για την προώθηση της καταληπτότητας της ομιλίας στην Παιδική Απραξία Λόγου μέσω της εφαρμογής φωνολογικά παρόμοιων ερεθισμάτων - Αποστολίδου, Χριστίνα (My University, 2022)
Εισαγωγή: Η παρούσα μελέτη σκοπό έχει την εφαρμογή φωνολογικά παρόμοιων στόχων για την πρόκληση εκφραστικών φωνολογικών κερδών σε ένα διδιάλεκτο Ελληνοκύπριο παιδί με Παιδική Απραξία Λόγου (ΠΑΛ), μέσω της Προσέγγισης της Πολυπλοκότητας. Δεδομένης της επίδρασης του πλεονεκτήματος των φωνολογικά πυκνών γειτονιών σε παιδιά με Διαταραχή των Ήχων της Ομιλίας (SSD), υποτέθηκε ότι τέτοια αποτελέσματα θα προκαλούσαν κέρδη ομιλίας και σε παιδιά με ΠΑΛ αφού αποτελεί υποτύπο της διαταραχής SSD. Μεθοδολογία: Υλοποιήθηκε ένας σχεδιασμός ενός θέματος. Έγιναν τρείς συνεδρίες για να καθοριστεί το σημείο αναφοράς, με σταθμισμένα εργαλεία και κλινική παρατήρηση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν δώδεκα συνεδρίες παρέμβασης διάρκειας 40 λεπτών δύο φορές την εβδομάδα για περίοδο ενάμιση μήνα. Τα πειραματικά ερεθίσματα χωρίστηκαν σε 13 ομάδες φωνολογικά πυκνών γειτονιών. Αποτελέσματα: Η σύγκριση μεταξύ των μετρήσεων πριν και μετά την παρέμβαση αποκάλυψε κέρδη στον τομέα της φωνολογίας αλλά και της σημασιολογίας. Τα ερευνητικά ερωτήματα αποδείχθηκε ότι ισχύουν. Η σημαντικότερη βελτίωση μετά την παρέμβαση υπήρξε στη διατήρηση της Συλλαβικής Δομής της λέξης. Συζήτηση: Σημαντικά κέρδη εκφραστικής φωνολογίας επιτεύχθηκαν μέσω της εφαρμογής φωνολογικά παρόμοιων ερεθισμάτων λέξεων. Τα ευρήματα υποστήριξαν αυτή τη θεραπευτική προσέγγιση για ένα παιδί με ΠΑΛ, ενώ παρείχαν στοιχεία για το πλεονέκτημα της φωνολογικής πυκνότητας από διαγλωσσική προοπτική. Εντούτοις για τη διασφάλιση της γενίκευσης και της αποτελεσματικότητας της παρέμβασης η επανάληψη αυτής της μελέτης με περισσότερα άτομα με διάγνωση ΠΑΛ είναι απαραίτητη.
Keywords: Παιδική Απραξία του Λόγου; Φωνολογική Διαταραχή; Πυκνές γειτονιές λέξεων; Προσέγγιση Πολυπλοκότητας; Παρέμβαση; Childhood Apraxia of Speech; Phonological Disorder; Dense Word Neighborhoods; Complexity Approach; Intervention