Μελέτη της επίδρασης παραγόντων βιολογικής διεγέρσης στη συμπεριφορά φυτών φράουλας υπο συνθήκες αβιοτικών καταπονήσεων - Χρίστου, Αναστάσης (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, 2014)
Τα φυτά είναι αναγκασμένα να ανταποκρίνονται στις συχνές μεταβολές του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο αναπτύσσονται. Ως εκ τούτου, έχουν εξελίξει ένα πολύπλοκο σύστημα μηχανισμών προσαρμογής και εγκλιματισμού σε συνθήκες βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) και το υδρόθειο (H2S) αποτελούν βιολογικά ενεργά μόρια, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη μεταγωγή σήματος στα φυτά. Ως εκ τούτου, η χρήση τους για τη βιολογική διέγερση φυτών για επαγωγή της ανθεκτικότητάς τους κατά τη μετέπειτα έκθεσή τους σε δυσμενή περιβαλλοντικά ερεθίσματα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Keywords: Φυσικό περιβάλλον