Αξιολόγηση επιλεγμένων λαχανικών ως αναστολείς ένζυμων σχετιζόμενων με την νόσο του σακχαρώδη διαβήτη - Ευλαβή, Αργυρώ (My University, 2023)
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί μια χρόνια μεταβολική διαταραχή η οποία απαντά όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αποτελεί την 5η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως με τον επιπολασμό της νόσου να εμφανίζει αυξητικές τάσεις. Οι πιο διαδεδομένες στρατηγικές για την διαχείριση του να είναι η διατροφή και τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Σε αυτό το πλαίσιο οι αντιδιαβητικές ιδιότητες των λαχανικών έχουν μελετηθεί τόσο για την αξιολόγησή τους για την συμβολή τους στην διατροφή όσο και στην αναζήτηση νέων αντιδιαβητικών παραγόντων. Σκοπός της παρούσας διατριβής ήταν η αξιολόγηση επιλεγμένων λαχανικών που καταναλώνονται στην Κύπρο ως αναστολείς ενζύμων σχετιζόμενων με τη νόσο του ΣΔ. Αρχικά, συλλέχθηκαν πληροφορίες για τα λαχανικά που καταναλώνονται στην Κύπρο και τις πεποιθήσεις των ερωτηθέντων για την επίδραση τους στην υγεία και τον ΣΔ μέσω ερωτηματολογίου. Τα λαχανικά που επιλέχθηκαν μέσω του ερωτηματολογίου ήταν η κάππαρις, η τσουκνίδα, τα ραδίκια, τα βλήτα, το σέλινο, η μολόχα, η γλιστρίδα, τα σπαράγγια, τα στρουθκιά και η αγκινάρα. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση των επιλεγμένων λαχανικών ως προς την περιεκτικότητά τους σε ολικά φαινολικά συστατικά και την ικανότητα τους να δρουν ως αναστολείς των ενζύμων α- γλυκοσιδάσης και α- αμυλάσης. Για την μελέτη τους παρασκευάστηκαν υδρόφιλα και λιπόφιλα εκχυλίσματα των λαχανικών για να διερευνηθούν όλα τα συστατικά τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα υδρόφιλα εκχυλίσματα ήταν αυτά που περιείχαν τις περισσότερες φαινολικές ενώσεις και είχαν την μεγαλύτερη ικανότητα παρεμπόδισης των ενζύμων της α- γλυκοσιδάσης και της α- αμυλάσης, συγκριτικά με τα λιπόφιλα εκχυλίσματα. Ως προς την ικανότητα τους να δρουν ως αναστολείς της της α- γλυκοσιδάσης και της α- αμυλάσης ξεχώρισαν τα ίδια λαχανικά τα οποία ήταν η κάππαρις, η τσουκνίδα και τα ραδίκια. Συμπερασματικά, τα λαχανικά περιέχουν αναστολείς των ενζύμων που σχετίζονται με την νόσο του ΣΔ και είναι πιθανό να βοηθούν στην διαχείριση της νόσου.
Keywords: σακχαρώδης διαβήτης; αντιδιαβητικές ιδιότητες; φαινολικά συστατικά; λαχανικά; α-γλυκοσιδάση; α-αμυλάση; diabetes mellitus; antidiabetic properties; phenolic compounds; vegetables; α-glucosidase; α-amylase