Προϊόντα ονομασίας προέλευσης και προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης : καταχώρηση χαρουπόμελου ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ - Χριστοφίδη, Ελευθερία (Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2018)
Μέσα στα πλαίσια της οικονομικής ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της στήριξης της γεωργικής παραγωγής, με στόχο την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης, διακρίθηκαν προϊόντα που παρουσιάζουν ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αντιπροσωπευτικά της περιοχής που βρίσκονται.Για την προστασία των προϊόντων αυτών, δημιουργήθηκε ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006 για την προστασία των « γεωγραφικών ενδείξεων» και των «ονομασιών προέλευσης» των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. Στην παρούσα εργασία γίνεται μελέτη των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, καθώς και των προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης στην Ευρώπη, αλλά και στην Κύπρο. Επίσης πραγματοποιήθηκε εξέταση κατοχύρωση του χαρουπόμελου ως προϊόν ονομασίας προέλευσης ή ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, ανάλογα των προδιαγραφών που πρέπει να τηρούνται. Μελετήθηκε η καλλιέργεια χαρουπιών στην Κύπρο, η διαδικασία παραγωγής χαρουπόμελου και τα ιστορικά στοιχεία που δείχνουν τη σχέση του προϊόντος με την περιοχή παρασκευής του. Ακόμη ερευνήθηκαν τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του χαρουπόμελου, που το διακρίνουν σε σχέση με παρόμοια προϊόντα, καθώς και η νοθεία, που είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή και εμπορία του. Τέλος, με βάση τις μελέτες που έγιναν, καταλήξαμε στο συμπέρασμα αν μπορεί ή όχι το χαρουπόμελο να προωθηθεί στην κυπριακή αγορά και στο εξωτερικό ως προϊόν «προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης» ή ως προϊόν «προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης».
Keywords: Προστατευόμενη ονομασία προέλευσης; Προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη; Χαρουπόμελο; Χημικά χαρακτηριστικά; Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά