Εμπειρίες μελών επιστημονικής ομάδας που στηρίζουν με εγκεφαλική παράλυση και χρησιμοποιούν επαυξητική και εναλλακτική επικοινωνία - Αντωνίου, Θεοδώρα (My University, 2023)
Η Εγκεφαλική Παράλυση είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή η οποία επηρεάζει διάφορους τομείς όπως ο τομέας της επικοινωνίας, της σίτισης / κατάποσης και της κίνησης. Συνεπώς, η κλινική διαχείριση των συμπτωμάτων αυτών των ατόμων χρήζει πολυεπιστημονικής προσέγγισης. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των εμπειριών των μελών πολυεπιστημονικής ομάδας που στηρίζουν άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση και χρησιμοποιούν Επαυξητική και Εναλλακτική Επικοινωνία στην Κύπρο. Για την διεκπεραίωση του σκοπού της έρευνας συλλέχθηκε δείγμα που περιελάμβανε στο σύνολό του δέκα ενήλικες γυναίκες που εργάζονται μόνιμα σε ένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και επικοινωνούν άμεσα με άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση. Πιο συγκεκριμένα, το δείγμα χωρίστηκε σε δυο ισάξιες ομάδες, των φροντιστριών και των διαφόρων ειδικοτήτων (ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, λογοθεραπεύτρια, φυσιοθεραπεύτρια, μουσικοθεραπεύτρια) που στηρίζουν αυτά τα άτομα. Η συλλογή δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσω ημι-δομημένης συνέντευξης που περιελάμβανε δεκατέσσερις ερωτήσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν τη χρήση βοηθητικών και μη βοηθητικών τρόπων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν μέλη επιστημονικών ομάδων για να επικοινωνήσουν με τα άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση. Επίσης επισημάνθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της επιστημονικής ομάδας, στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά με τα άτομα με Εγκεφαλική Παράλυση, υποστηρίζοντας την τεράστια σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας και της αποτελεσματικότητάς της στη διαβίωση των ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση. Λόγω των δυσκολιών αυτών είναι επιτακτική η παροχή υπηρεσιών Επαυξητικής και Εναλλακτικής Επικοινωνίας. Επιπρόσθετα στα αποτελέσματα παρουσιάστηκε η ανάγκη στήριξης των ατόμων με Εγκεφαλική Παράλυση από πολυεπιστημονικές ομάδες, για την βέλτιστη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις μακροχρόνιες ανάγκες αποκατάσταση τους.
Keywords: Εγκεφαλική Παράλυση; Πολυεπιστημονική Ομάδα; Επαυξητική Επικοινωνία; Εναλλακτική Επικοινωνία; Cerebral Palsy; Multidisciplinary Team; Augmentative Communication; Alternative Communication