Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και νοσηλευτής: οφέλη, εμπόδια, προκλήσεις - Μασούρας, Πανίκος; Αυγουστή, Σωτήρης; Ρόμπολας, Περικλής (My University, 2021)
Εισαγωγή: Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΗΦΥ) αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο Ηλεκτρονικής Υγείας στα συστήματα υγείας διεθνώς. Μέσω αυτής της καινοτομίας οι νοσηλευτές αποκτούν πολλές δυναμικές στην παροχή των υπηρεσιών τους. Σκοπός: Ο προσδιορισμός του οφέλους, των εμποδίων και προκλήσεων σχετιζόμενων με την υιοθέτηση του ΗΦΥ από τους νοσηλευτές. Μεθοδολογία: Πραγματοποιήθηκε αναζήτηση επιστημονικών άρθρων και ερευνητικών μελετών δημοσιευμένων στην Αγγλική γλώσσα στις επιστημονικές βάσεις δεδομένων «Pubmed» και «Cinahl» κατά την τελευταία 10ετία. Αποτελέσματα: Παρά τα πιθανά οφέλη εφαρμογής του ΗΦΥ οι νοσηλευτές εμφανίζονται δυσαρεστημένοι ως προς αυτό, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν την απαραίτητη υποστήριξη από τις διοικήσεις, ενώ η χρήση του απαιτεί χρόνο, γεγονός που κοστίζει από τη παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Τα πιθανά εμπόδια που απορρέουν περιλαμβάνουν την έλλειψη δεξιοτήτων υπολογιστών, το υψηλό κόστος, οι ανησυχίες για την ασφάλεια, ζητήματα ροής εργασίας και διαθεσιμότητας χρόνου. Όμως, η υιοθέτηση του ΗΦΥ έχει πολλά περισσότερα οφέλη από τα μειονεκτήματα. Ένα σημαντικό όφελος είναι η ορθή αναγνωσιμότητα των πληροφοριών υγείας, σε πρώτο χρόνο, διασφαλίζοντας αρχικά την πρόληψη σφαλμάτων φαρμάκων, με ταυτόχρονη βελτίωση της έκβασης των ασθενών στην πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα ένας νοσηλευτής δύναται να εντοπίσει το λάθος φάρμακο πριν τη χορήγηση, οι κρίσιμες εργαστηριακές τιμές επισημαίνονται σε αυτόν εγκαίρως, ενώ οι παρακλινικές δοκιμές είναι διαθέσιμες στο κλινικό προσωπικό, σε πρώτο χρόνο. Έτσι ο ΗΦΥ βελτιώνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα προάγοντας την αποδοτικότητα των νοσηλευτών. Για να βελτιωθεί η ικανοποίηση των νοσηλευτών ως προς τον ΗΦΥ, είναι αναγκαία η έγκαιρη εμπλοκή εκπαιδευμένων νοσηλευτών τόσο κλινικών όσο κι εξειδικευμένων σε τεχνολογίες των πληροφοριών κι επικοινωνίας. Έτσι μέσω της ηλεκτρονικής νοσηλευτικής τεκμηρίωσης θα προαχθεί και η ποιοτική νοσηλευτική φροντίδα. Συμπεράσματα: Ο ΗΦΥ παρέχει πολλά οφέλη στο σύγχρονο κλινικό περιβάλλον. Προκειμένου όμως να επιδράσει θετικά στο έργο των νοσηλευτών είναι σημαντική η ενεργή εμπλοκή τους στη χρήση του, με ταυτόχρονη επιμόρφωσή τους. Υπό αυτό το πρίσμα η παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα θα χαρακτηρίζεται από ποιότητα στο πρότυπο ενός σύγχρονου ολιστικού ανθρωποκεντρικού μοντέλου υγειονομικής περίθαλψης.
Keywords: Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας; Νοσηλευτής