Παρακολούθηση της αρχαιολογικής θέσης στην Παλμύρα (Σύρια) με τη χρήση δορυφορικών εικόνων Landsat στο υπολογιστικό νέφος Google Earth Engine - Αλεξάνδρου, Γεωργία (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα μελέτη ασχολείται με τον εντοπισμό των αλλαγών που υπέστη η πολιτιστική κληρονομιά της Παλμύρας μέσω δορυφορικών τηλεπισκοπικών δεδομένων. Η έρευνα στηρίζεται σε μια καινοτόμα διαδικασία μελέτης όσον αφορά τις αρχαιολογικές καταστροφές και γενικά την ανίχνευση αλλαγών. Τα δορυφορικά δεδομένα, υψηλής χωρικής και φασματικής διακριτικής ανάλυσης, σε συνδυασμό με τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα τηλεπαρακολούθησης, Google Earth Engine (GEE) δίνουν νέες κατευθύνσεις όσον αφορά την έρευνα για τον εντοπισμό χωροχρονικών μεταβολών, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε μία συγκεκριμένη περιοχή μελέτης. Επομένως, η συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη της πλατφόρμας αυτής την καθιστά πολύ υποσχόμενη για μεγάλο όγκο δεδομένων. Η πλατφόρμα του GEE διαθέτει καθημερινά δεδομένα που συλλέγονται από διάφορα δορυφορικά συστήματα (π.χ. ESA, USGS, MODIS, κ.λ.π.) και ταυτόχρονα προσφέρει στον ερευνητή τη δυνατότητα, είτε να εργαστεί σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών σε API, είτε σε ένα πιο απλό περιβάλλον έρευνας με τυποποιημένους αλγόριθμους για άμεση εφαρμογή τους στα δορυφορικά δεδομένα. Η παρούσα διατριβή στηρίχθηκε σε δορυφορικά δεδομένα Landsat και στοχεύει στην διερεύνηση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας, μέσα από την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων απλής ταξινόμησης (explorer) αλλά και σε προγραμματιστικό περιβάλλον (code editor). Η διατριβή ολοκληρώνεται με την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την πρόταση μιας μεθοδολογίας η οποία δύναται να χρησιμοποιηθεί σε οιανδήποτε περίπτωση αλλαγής χρήσης γης. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω εφαρμογών στην πλατφόρμα του Google Earth Engine, διαφαίνεται ότι η πλατφόρμα αυτή, αποτελεί αισίως ένα πανίσχυρο εργαλείο διαχείρισης, ανάλυσης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων στα χέρια οποιουδήποτε έμπειρου ερευνητή.
Keywords: Δορυφορική Τηλεπισκόπηση; Ανίχνευση αλλαγών κάλυψης; Αρχαιολογική Έρευνα; Αλγόριθμοι; Remote Sensing; Google Earth Engine; Change Detection; Archeological Research; Classifications