Προσδιορισμός Δεικτών Ενεργειακής Απόδοσης του Οικιστικού Τομέα στην Κύπρο. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EPISCOPE - Χριστοφή, Μιχάλης Α. (Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος , Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος,Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, 2014)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή αφορά τον προσδιορισμό Δεικτών Ενεργειακής Απόδοσης του Οικιστικού Τομέα στην Κύπρο. Για την μελέτη του οικιστικού τομέα λήφθηκε υπόψη το κτιριακό απόθεμα του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης. Οι δείκτες ενεργειακής απόδοσης θεωρούνται ως ένα σημαντικό εργαλείο και μέσο με το οποίο οι διάφορες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν τη χάραξη μιας ενεργειακής πολιτικής ώστε οι πολιτικές αποφάσεις να επικεντρωθούν στο σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων και στην παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων της ΕΕ. Συλλέχθηκαν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με την ενεργειακή απόδοση και αναβάθμιση του οικιστικού τομέα με στόχο την εξαγωγή δεικτών οι οποίοι θα προσδιορίζουν την ενεργειακή κατάσταση που επικρατεί και τη βελτίωση που υφίσταται το οικιστικό κτηριακό απόθεμα στην Κύπρο. Αρχικά έγινε η δημιουργία της κατάλληλης μεθοδολογίας με την οποία έγινε η προσέγγιση της μελέτης. Μετέπειτα δημιουργήθηκαν τα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους ενοίκους επί τόπου στην κατοικία τους. Ακολούθως δόθηκαν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου οι υπογραμμένες εξουσιοδοτήσεις με σκοπό την ανάκτηση των ετήσιων καταναλώσεων των κατοικιών. Έχοντας πλέον όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπληρώθηκαν οι απαιτούμενοι πίνακες που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την εξαγωγή των δεικτών. Η διαδικασία που αναφέρθηκε αποτέλεσε το πιο χρονοβόρο κομμάτι της έρευνας καθώς αφορούσε και τις επισκέψεις στα διάφορα σημεία των έργων στην Κύπρο. Στη συνέχεια ταξινομήθηκαν τα δεδομένα σε διάφορους πίνακες που αναφέρονται πιο κάτω και μέσα στο παράρτημα της διατριβής. Με τους κατάλληλους υπολογισμούς μεταξύ των καταναλώσεων και των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων κάθε φορά εξήχθησαν οι ενεργειακοί δείκτες του κτιριακού αποθέματος. Επίσης μελετήθηκαν όλα τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται από τους ενοίκους. Στο τελικό στάδιο της μελέτης συνοψίζονται τα αποτελέσματα της έρευνας και των διάφορων υπολογισμών υπό τη μορφή των δεικτών με σκοπό την αξιοποίηση τους σε διάφορες έρευνες. Τέλος δημιουργήθηκε μια κοινή γλώσσα που από σύνολα δεδομένων που καθόρισε τους δείκτες ενεργειακής απόδοσης του υπό μελέτη κτιριακού αποθέματος.
Keywords: Δείκτες ενεργειακής απόδοσης; Οικιστικός τομέας--Κύπρος; Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης; Ενεργειακή πολιτική; Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EPISCOPE