Παρακολούθηση γήρανσης ασφάλτου μέσω Τηλεπισκόπησης - Κκώστη, Ιωάννης (Department of Civil Engineering and Geomatics, Faculty of Engineering and Technology, Cyprus University of Technology, 2020)
Η παρούσα μελέτη διεξήχθη με στόχο την παρακολούθηση των επιφανειών της ασφάλτου με τη βοήθεια της Τηλεπισκόπησης όπως το φασματοραδιόμετρο καθώς και τις ψηφιακές εικόνες, αφού πλέον μπορούμε πιο εύκολα να παρακολουθήσουμε τις φθορές της ασφάλτου που προκαλούνται είτε από τη μεγάλη ηλικία τους είτε από τη μεγάλη κυκλοφορία των οχημάτων. Το δείγμα της συγκεκριμένης μελέτης θα αποτελούσαν επτά διαφορετικοί δρόμοι της επαρχίας Λεμεσού με διαφορετικές συνθήκες ο καθένας ( ηλικία, κυκλοφορία). Δυστυχώς όμως λόγω της επικρατούσας κατάστασης αυτό δεν κατέστη εφικτό. Συνεπώς η πτυχιακή εργασία βασίστηκε σε άλλες μελέτες που είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν από διάφορους ερευνητές. Όλες αυτές οι μελέτες αναφέρονται στη γήρανση και στις φθορές γι’αυτό και χωρίστηκαν με βάση τα όργανα που χρησιμοποίησαν για να τις πραγματοποιήσουν με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν ως εξής: εύρεση γήρανσης με φασματόμετρο, εύρεση γήρανσης με κάμερα και εύρεση γήρανσης με φασματόμετρο και κάμερα. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις πιο πάνω μελέτες ήταν ότι υπήρξαν κάποιες διαφορές στα ασφαλτικά οδοστρώματα. Πιο συγκεκριμένα διαφάνηκε ότι σε αρκετές μελέτες δεν έλειπαν τα σφάλματα με αποτέλεσμα κάποιες ακραίες τιμές να αφαιρούνται από τη φασματική υπογραφή ώστε να υπάρχει μια καλύτερη σύγκριση των αποτελεσμάτων. Ακόμη μέσα από τη φασματική υπογραφή παρατηρείται ότι βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για τη συμπεριφορά της γήρανσης της ασφάλτου σε διάφορους παράγοντες.
Keywords: Φασματοραδιόμετρο; Κάμερα; Ανάκλαση; Γήρανση; Ηλικία; Τηλεπισκόπηση; Άσφαλτος; Spectrometer; Remote sensing; Reflectance; Aging; Asphalt; Camera; Age